Eten & drinken in Kos

Hoewel het merendeel van de restaurants echt op toeristen is gericht, zijn er nog enkele pareltjes te ontdekken. Vooral de plekjes waar de lokale bevolking zich graag ophoudt zijn een aanbeveling waard.

Een Grieks ontbijt is vaak erg karig te noemen. Men eet doorgaans een simpel broodje of pakt snel iets onderweg. De lunch wordt meestal rond twee uur ’s middags genuttigd, gevolgd door een kleine siësta. Meestal is de lunch een luchtige salade of wat soep. Verder wordt zo’n beetje de gehele dag door wel koffie gedronken. Met name de frappé is erg populair. Deze oplos ijskoffie is meteen heerlijk verkoelend op de soms erg warme dagen.
Het diner begint op Kos rond een uurtje of negen. Het liefst eten ze dan met de gehele familie samen en de tafel komt dan behoorlijk vol te staan met allerlei lekkere gerechten. Dit samen delen van gerechten noemt men ‘pareá’. Wanneer de Grieken uiteten gaan werkt dit vaak op dezelfde manier. Na de maaltijd wordt er genoten van een glaasje Griekse cognac, Metaxa.
De meeste restaurants op Kos zijn inmiddels wel gewend aan onze manier van bestellen. Wij genieten graag van een voor-, hoofd- en nagerecht. Desondanks komt alles vrij snel achter elkaar. Een ander bijzonder fenomeen is het in rekening brengen van een ‘couvert’ bedrag. Dit werkt ook zo in Italië. Je betaalt dan als het ware voor het dekken van de tafel. Dit bedraagt vaak niet meer dan een paar euro.
In de toeristische gebieden tref je voornamelijk toeristische restaurants. Wanneer je de gebaande wegen verlaat tref je vaak de echte Griekse keukens. Probeer zeker eens de uitdaging aan te gaan en laat je verrassen. Niet alleen door de gunstigere prijzen, maar het echte Griekse eten zoals je dat op Kos kunt ervaren. Wil je echt een goedkope hap dan kun je met name in Kos-Stad wel een aantal plekken vinden waar je de welbekende pitabroodjes met gyros-vlees kunt kopen. Dit is voor Grieken te vergelijken met wat bij ons een snackbar is waar je friet en snacks koopt. Voor een lekker broodje gyros betaal je in de regel niet meer dan een paar euro.

Ariadni Restaurant
In de gezellige plaats Kardámena is dit goedlopende familie restaurant te vinden. Ariadni staat bekend om zijn authentieke Griekse gerechten voor een eerlijke prijs. Zowel de stoofgerechten, souvlaki als de knoflookgarnalen zijn gerechten die er veelvuldig besteld worden.
Ariadni Restaurant
Kardámena 85302, Kos

Palatiano Restaurant
Zowel de toeristen als de lokale bevolking weet dit restaurant goed te vinden. Door de ligging direct aan het strand van Mastichári is het genieten van en een goed gezelschap, een heerlijke maaltijd en een prachtig uitzicht.
Palatiano Restaurant
Mastichári, Kos
€€

Serif Taverna
Zoals het een Griekse kok betaamt, wordt je hier vrijwel direct mee naar de keuken genomen alwaar de kok je laat zien wat er vanavond geserveerd wordt. Eerlijk en zonder enige poespas proef je hier de echte authentieke Griekse keuken. De inrichting is vrij sober, maar de kwaliteit ligt dan ook echt in de keuken.
Serif Taverna
Platani, Kos
€€

T42
De naam van dit knusse restaurant klinkt als ‘Tea for Two’. Dit aan de hoofdweg van Kefalos gelegen restaurant serveert voornamelijk ontbijt, lunch en afternoon tea. De heerlijke taarten en andere zoetigheden worden gretig genuttigd. Indien nodig, kun je hier zelfs een lunchpakket bestellen die je vervolgens met een te huren koelbox meekrijgt.
T42
Kefalos, Kos
€€