Bezienswaardigheden in Athene

Als stad uit de oudheid heeft het Griekse Athene bijzonder veel cultuur te bieden. Al zeer ver voor Christelijke jaartelling woonden er al mensen op de Akropolis heuvel en is langzaam de invloed van Athene ontstaan. Verschillende oorlogen zijn er gestreden om uiteenlopende redenen. Vooral de verovering van de Romeinen heeft een enorme indruk achtergelaten. Maar ook de Turken hebben gestreden om de stad Athene.
Mede dankzij onze kennis van het voorgaande geweld is het des te meer bijzonder dat de stad Athene nog altijd veel historische gebouwen heeft. Het Parthenon, de tempel voor de maagd Athena Parthenos, werd bijvoorbeeld al 447 voor Chr. gebouwd. Ondertussen is het Parthenon het symbool van de stad.

Behalve historische bouwwerken heeft Athene ook een aantal boeiende musea. In het Akropolismuseum zijn veel archeologische vondsten tentoongesteld waarbij je nog meer informatie over de vroege geschiedenis ontvangt. En er is nog zo veel meer. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Joods Museum, het Natuurhistorisch Museum of de Technopolis van Athene. De mogelijkheden lijken onbeperkt. Hieronder noteren we graag een kleine selectie.

Akropolis van Athene
Hoog boven de stad op de Akropolis berg is het symbool van de stad vanuit elke hoek zichtbaar. De Dorische tempel Parthenon en ook de ander bouwwerken zijn de meest bezochte bezienswaardigeheden van de stad Athene. Hier is dan ook de geschiedenis langzaam ontstaan. De ander belangrijkste gebouwen van de Akropolis zijn de Oude Athenatempel, het Erechtheion, de Propylaeën en de Nikètempel. Ga voorbereid op pad. Trek hierbij goede schoenen aan voor de soms gladde trappen en zorg voor voldoende water, zeker tijdens de zomermaanden. Het onlangs nieuw geopende Akropolis museum ligt vlakbij het Parthenon.
Akropolis van Athene

acropolis

Akropolis Museum
Op een kleine driehonderd meter van de Akropolis vandaan is onlangs het gloednieuwe Akropolis Museum geopend. In het museum zijn waardevolle stukken uit de geschiedenis van zeer dichtbij te bewonderen. Allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven die gevonden zijn op en rondom de hellingen van de Akropolis worden hier op bijzondere wijze tentoongesteld. Ook zijn er levensgrote sculpturen te bewonderen die verschillende passages uit de geschiedenis verwoorden. Een bezoek aan dit museum mag dan ook zeker niet ontbreken.
Akropolis Museum 
15 Dionysiou Areopagitou Street, Athene

TIP: Fietstour langs highlights van Athene
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Athene   ontdekken? Boek dan een fietstour met (Nederlandse) gids langs de highlights van de stad. In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Monastiraki-plein, Olympisch Stadion, de Nationale Tuinen, de omgeving van de Akropolis en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Athene.
Tip: Boek je fietstour door Athene van tevoren online!

Horologium van Andronicus van Cyrrhus
Het in de volksmond genoemde ‘Toren van de winden’ is een twaalf meter hoge toren in de wijk Plaka. Deze oude volkswijk aan de voet van de Akropolis wordt ondermeer bezocht om dit marmeren bouwwerk. Bovenaan de toren zijn afbeeldingen te ontdekken die de windgoden voorstellen. Het bijzondere bouwwerk uit de eerste of tweede eeuw voor Chr. liet doormiddel van zonnewijzers de tijd zien. Binnen in de toren was een waterklok gemonteerd die aangedreven werd door stromend water. Zo kon men ook op bewolkte dagen en als het donker was de tijd zien.

Agora van Athene
Bij dit voormalige centrum van de stad zijn dankzij de vele archeologische opgravingen veel waardevolle schatten te bewonderen. Het merendeel werd gebouwd nog voor Christelijke jaartelling. Op deze plek waar vroeger veel activiteiten plaatsvonden zijn resten gevonden van een bronhuis, werkplaatsen voor handwerklieden, fonteinen, tempels, verschillende stoa’s (overdekte zuilengang) en een soort rechtbank.
Agora van Athene

Wijk Plaka
Deze gezellige volkswijk is vooral gezellig om einde van de dag en/of ’s avonds te bezoeken. De verschillende restaurants en terrassen zijn vaak goed gevuld en de straten geven je dat authentieke gevoel van weleer. Kleine Byzantijnse kerkjes en de winkeltjes rondom het Monastiraki plein geven je direct dat knusse gevoel van een oud dorp. Even weg van de drukte en hectiek van de stad. De meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de windtoren, het Choragic monument, de Bibliotheek van Hadrianus, het Museum van Griekse Volkskunst en de Agora van Athene.

Cine Paris
Iets heel anders en zeker bijzonder om te doen, is een filmpje kijken in het openluchttheater van Athene. Cine Paris is een soort dakterras met, hoe kan het ook anders, uitzicht op de Akropolis. Deze openluchtbioscoop is gelegen in de wijk Plaka aan de Kidanthinaion nummer 22.
Cine Paris
Kidathinaion 22, Athene

Monastiráki
Aan dit plein stond in de tiende eeuw een prachtig doch klein klooster, waarnaar dit plein is vernoemd. Tegenwoordig is het Monastiráki plein vooral een plek waar men komt om tussen het winkelen door even wat de drinken of te eten. In de nabije omgeving kun je een vlooienmarkt bezoeken, kun je winkelen in de winkelstraat Ermou of bezoek je de Pantánassa kerk of  de Tzisdarakis moskee. Deze Tzisdarakis moskee staat beter bekend als Tzami. Tegenwoordig is dit niet langer een gebedshuis, maar het Museum voor Griekse Volkskunst.

Meer bezienswaardigheden in Athene?

Bezoek de top 10 bezienswaardigheden van Athene.
Athene bezienswaardigheden
Athene musea