Bezienswaardigheden in Nice

De heldere lucht en het zachte licht van Nice werd vastgelegd door een aantal van de bekendste Franse kunstenaars, zoals Marc Chagall en Henri Matisse – grote namen die tegenwoordig in Nice worden herdacht in musea die speciaal voor hen zijn ingericht. En er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Nice, van prachtige pleinen en indrukwekkende monumenten tot moderne tentoonstellingsruimtes en uiteraard de haven met de fraaie en luxe plezierjachten.

Place Massena
Place Massena is het centrale plein van Nice. Het is recent vernieuwd en omgevormd tot voetgangersgebied, waardoor het weer aanvoelt als een echt mediterraan plein, met palmbomen en pijnbomen.

TIP: Fietstour langs de highlights van Nice
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Nice ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Promenade des Anglais, Chateau Hill, het historisch centrum en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Nice.
Tip: Boek je fietstour door Nice van tevoren online!

Zone Pietonne
De Promenade des Anglais is natuurlijk een must in Nice, maar een andere plek die het vermelden waard is, is de kleine straat die parallel loopt aan de boulevard. Dit gedeelte van de stad wordt aangeduid als de Zone Pietonne of voetgangerszone. Je wordt hier vanzelf langs een fijne selectie aan restaurants geleid, gespecialiseerd in verschillende soorten gerechten, waaronder de Niçoise, Italiaanse en Spaanse keuken. Er is ook een groot aantal cafés waar je een aperitief kunt drinken, er zijn bakkers met koffie en cake, je kunt er op een terras zitten en je kunt er snuffelen in tal van kleine winkeltjes met kleding, schoenen en souvenirs.

Marc Chagall Museum
Het Nationale Marc Chagall Museum in Nice is door de kunstenaar zelf opgericht om zijn belangrijkste bijbelse werken samen te brengen in een speciaal daarvoor gebouwde tentoonstellingsruimte.
Musée National Marc Chagall
Avenue Docteur Ménard, Nice

Russische kathedraal
Het is een vreemd gezicht: een Russische kathedraal met de karakteristieke uivormige koepels in het zuidfranse Nice aan de Middellandse Zee. Nice was niet alleen populair onder welgestelde Engelsen, ook Russische edelen en tsaren kwamen graag naar de badplaats om de strenge winters in Rusland te ontlopen. Het was Nicolaas II, de laatste Russische tsaar, die op dracht gaf tot het bouwen van de kathedraal. In 1912 was de kerk klaar. De kathedraal heeft zes koepels, welke met bladgoud bekleed zijn. Ook het interieur van de kerk is schitterend dankzij de indrukwekkende muurschilderingen, houten lambriseringen, fresco’s en iconen.
Cathédrale Orthodoxe Russe Saint-Nicolas
Avenue Nicolas II, Nice
Entree: € 3,-

Matisse Museum
In een volledig gerenoveerde villa in de olijfgaard van de Cimiez Tuinen volg je in dit museum de artistieke ontwikkeling van één van de grootste kunstenaars die in Nice hebben geleefd. De collectie biedt een belangrijk overzicht, van de eerste schilderijen uit 1890 tot aan de gouache tekeningen die Matisse produceerde aan het eind van zijn leven. Het museum herbergt ook persoonlijke voorwerpen van de kunstenaar.
Matisse Museum
Avenue des Arènes de Cimiez 164, Nice

Villa Cameline
Tussen de kust en de exclusieve wijk Cimiez vind je een weelderig herenhuis van rond de vorige eeuwwisseling, dat 15 jaar lang gesloten is geweest. In die verlaten toestand is het overgedragen aan kunstenaars, die de ruimtes gebruiken voor installaties en performances – ook in de keuken en badkamer…
Villa Cameline
Avenue Monplaisir 43, Nice

Parc du Chateau
Op de top van een bijna honderd meter hoge heuvel in Nice ligt het Parc du Chateau. Op deze plek stond vroeger een kasteel, dat is verdwenen. Wel is er nog een ronde toren, Tour Bellanda, vanwaar je schitterend uitzicht hebt op Nice en de Middellandse Zee. In het park vind je ook een mooie waterval en Romeinse ruïnes.