Eten & drinken in Marseille

De moderne restaurants van Marseille behoren tot de meest opwindende van Frankrijk. In de restaurants en bistro’s proef je alle keukens van de regio’s rond de Middellandse Zee. Tot voor kort betekende een goede maaltijd in Marseille niet veel meer dan pizza, bouillabaisse of vis, maar het wordt langzaamaan een van de meest interessante culinaire bestemmingen van het land. Lekker en goedkoop eten kun je in één van de vele restaurantjes rond het plein Place du Marché des Capucins, waar veel Noord-Afrikaanse immigranten wonen.

La Kahena
Een prima Tunesisch restaurant vlakbij de Vieux Port in Marseille, dat altijd druk wordt bezocht ondanks de lokale concurrentie. Het restaurant is gespecialiseerd in couscous, die je hier in 10 variaties vindt – met bijvoorbeeld merguez (pikante worst), vis, lam of kip.
Rue de la Republique 2

Le Bistrot d’Edouard
Marseille omarmt de mediterrane identiteit en dat zie je bijvoorbeeld in dit restaurant gespecialiseerd in Catalaanse tapas (pintxo). Gevestigd in een oud Provençaalse huisje in de wijk Prado. Zoek een tafel in de kleine tuin voor een lichte maaltijd van Spaanse ham, gegrilde aubergine met gehakte munt en tortilla.
Rue Jean Mermoz
€€

Le Café des Épices
Tot chef Arnaud Carton de Grammont in 2004 dit kleine, charmante restaurant opende aan de rand van de wijk Le Panier, was Marseille was een van de weinige Franse steden zonder eigen bistro-cultuur. Het dagelijks wisselende menu is vol met gerechten van rond de Middellandse Zee, zoals gegrilde tarbot met een puree van escalivada (een Catalaanse gerecht van aubergine, paprika, knoflook, uien en olijfolie). Er is ook een prettig geprijsd lunchmenu.
Le Café des Épices
Rue du Lacydon 4, Marseille
€€€

L’Epuisette
Dit elegante restaurant op een stenen rots die uitsteekt in de Middellandse Zee, biedt je een prachtig uitzicht over de zee. Maar je geniet er ook van de beste schaal- en schelpdieren in het zuiden van Frankrijk. Chef Guillaume Sourrieu werkt uitsluitend met de vangst van de dag van lokale kleine boten. Probeer de garnalenterrine en langzaam gekookte zeebaars en de niet zo bekende zeevruchtenstoofschotel bourride.
L’Epuisette
Vallon des Auffes, Marseille
€€€