Bezienswaardigheden in Marseille

Marseille is de oudste en na Parijs de tweede grootste stad van Frankrijk. De stad werd opgericht als Massalia in 600 voor Christus. Het begon allemaal met een buitenpost op wat nu de noordelijke kant van de haven is. Tegenwoordig strekt de moderne stad zich uit vanaf de Vieux Port naar het zuiden, met de hooggelegen basiliek van Notre-Dame de la Garde, als ‘landmark’. Marseille heeft veel bezienswaardigheden, waaronder een aantal forten, monumenten, indrukwekkende kerken en kathedralen en bijna 20 musea.

Notre-Dame de la Garde
Indrukwekkende basiliek boven op een heuvel in Marseille. Het bijna 10 meter hoge gouden beeld van Maria en kindje Jezus op de klokkentoren is hét beeldmerk van Marseille. Vanaf de basiliek uit de 19e eeuw heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
Notre Dame de la Garde
Rue Fort du Sanctuaire, Marseille

Vieux Port
De oude haven van Marseille. Neem zeker een kijkje in het charmante paviljoen  l’Ombrière van Norman Foster, met een spiegelplafond dat het water reflecteert. Vlakbij zijn ook delen van de zeewering opengesteld voor publiek en ingericht met kunstwerken. Vergeet ook niet te genieten van de sfeer in de oude haven, die zijn naam weer eer aandoet.

TIP: Fietstour langs de highlights van Marseille
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Marseille ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3,5 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de oude haven, de kathedraal, Notre Dame de la Garde, de oude wijk Panier en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Marseille.
Tip: Boek je fietstour door Marseille van tevoren online!

Panier
Ontdek ook de charme van de oudste wijk van Marseille: Panier, vroeger het doolhof waar criminelen de politie af konden schudden. Nu vind je er ateliers van kunstenaars en ambachtelijke werkplaatsen. Al sinds de 17e eeuw is dit een arbeiderswijk en tegenwoordig vinden opeenvolgende golven van immigranten er hun eerste toevluchtsoord, dankzij de ligging dicht bij de haven. Het is een wijk vol kleurrijke stenen gevels, smalle steegjes, steile trappen en zonnige binnenplaatsen.

Fort Saint-Jean
Dit fort dat de oude haven bewaakt werd in 1660 gebouwd door Lodewijk XIV om Marseille te beschermen. Maar het eigenlijke doel werd al snel duidelijk toen na voltooiing de kanonnen landinwaarts werden gericht – de koning was de opstandigheid van Marseille duidelijk moe. Het andere fort in de haven is Fort Saint-Nicolas.

Chateua d’If
Kasteel-fort op het eiland If; het kleinste eiland van de Frioul-archipel, op 20 minuten varen van de oude haven van Marseille. François I liet het in de 16de eeuw bouwen om de stad te beschermen, maar het deed vanaf 1634 dienst als staatsgevangenis. Het kasteel is vooral bekend dankzij het werk ‘De graaf van Monte Cristo’ van Alexandre Dumas.

Cathédrale de la Major
De Cathédrale de la Major werd oorspronkelijk gebouwd in de 12de eeuw en werd enkele eeuwen later uitgebreid, om uiteindelijk weer afgebroken te worden. In de plaats kwam in de 19e eeuw een nieuwe kathedraal in romaans-byzantijnse stijl, maar een klein stukje van het oude gebouw is nog bewaard gebleven. Hoogtepunten van het interieur bestaan uit de  achthoekige koepel, het altaar in de Serenuskapel en de Lazaruskapel.
Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille
Place de la Major, Marseille

MuCEM
Het pas geopende MuCEM (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) wordt door de één een draak genoemd met een onduidelijk thema, terwijl het voor de ander een architectonisch hoogstandje is met een prachtige tentoonstelling. Zwevend tussen hemel en water, drijvend op de ingang van de oude haven van Marseille, is dit het eerste museum ter wereld gewijd aan de culturen van de Middellandse Zee.
MuCEM
Esplanade du J4 1, Marseille

MaMo
Het dakterras van Le Corbusier’s Cité Radieuse appartementencomplex, voltooid in 1953, is hét symbool van mediterraan modernisme. Een toepasselijke plek voor hedendaagse kunst, dacht ook de Franse designer Ora-Ïtois. Hij vormde dit beroemde dakterras om tot een heel bijzondere expositieruimte: Centre d’art de la Cité Radieuse.
MaMo
Boulevard Michelet 280, Marseille

Lees meer tips over Marseille op de Marseille startpagina.