Bezienswaardigheden in Tallinn

Met een historische stadskern zoals je die in Tallinn vindt, lijkt het wel of je in een heel groot museum verblijft. Zeker het deel wat zich binnen de stadsmuren bevindt lijkt wel een passage uit een sprookje. De oudste delen van deze oude stadskern Vanalinn dateren uit de dertiende en veertiende eeuw. Met name het gebied rondom het Raadhuisplein (Raekoja plats) is enorm populair. Maar ook de Toompea met zijn prachtige kasteel en kathedraal is een pareltje om te zien. Voor wat meer culturele diepgang zijn er in deze stad meer dan voldoende musea te bezoeken. Met name het Eesti Vabaõhumuuseum openluchtmuseum is een echte aanrader.

Alexander Nevski Kathedraal
Deze haast sprookjesachtige kathedraal werd omstreeks 1900 gebouwd op de Toompea heuvel. Niet elke Estlander is gecharmeerd van dit bouwwerk. Dat komt vooral dat het de Russische onderdrukkings periode weerspiegelt waarin dit bouwwerk werd vervaardigd. Gelukkig heeft men het nut er op tijd van ingezien om dit culturele erfgoed in ere te herstellen en te onderhouden. Het was namelijk bijna gesloopt. De Russische architect Mikhail Preobraženski is verantwoordelijk voor het ontwerp. Kosten noch moeite zijn bespaard tijdens de bouw en de inrichting van deze kathedraal.
Alexander Nevski Kathedraal
Lossi Plats 10, Tallinn

Toompea Kasteel
In het Estisch noemt men dit kasteel ‘Toompea Loss’. Het kasteel, waarvan de oudste delen dateren uit de dertiende eeuw, is op de mooiste plek van de stad gelegen. Namelijk bovenop de Toompea heuvel en tegenover de Alexander Nevski Kathedraal. Al enkele eeuwen wordt het gezag van Estland vanaf dit kasteel gevoerd. Zo ook vandaag de dag. Het huidige kabinet, wat men Riigikogu noemt, mag een deel van dit kasteel namelijk zijn kantoor noemen. Elke dag worden er in het kasteel rondleidingen gegeven waarbij men interressante details aankaart.
Toompea Loss
Kesklinn, Tallinn

Kumu Kunstmuseum
Liefhebbers van moderne architectuur en kunst moeten zeker een bezoek brengen aan het KUMU Kunstimuuseum. Naast de hedendaagse kunst is er ook veel werk te zien uit de achttiende eeuw tot aan halverwege de twintigste eeuw. De Estlandse afdeling betreft werken van ondermeer Ants Laikmaa, Carl Timoleon von Neff en Henn Roode. Het opmerkelijke gebouw werd ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori. Dit kunstmuseum, het Museum van Mikkeli en het Kadriorg Art Museum zijn gelegen in het Kadriorg park.
KUMU Museum
Kadriorg Park

Rocca al Mare
Aan de kust bij de Baai van Kopli ligt een recratiegebied wat dankzij de voormalige burgemeester Arthur Girard de Soucanton een Italiaanse naam verkreeg ‘Rocco al Mare’. Het betekent rots bij zee. Hier is in de loop van de jaren een heus openluchtmuseum ontstaan waar je eigenlijk goed kunt zien hoe men vroeger leefden. Authentieke molen, boerderijen, vissershuisjes en een kerk zijn zorgvuldig naar deze plek overgebracht. Het leven van toen is zover teruggebracht dat je er zelfs traditionele gerechten kunt nuttigen in een oude herberg. Zeker voor gezinnen met kinderen wordt dit openluchtmuseum met veel enthousiasme worden bezocht.
Rocco al Mare

KGB Museum
Dat de geschiedenis van Estland niet altijd even rooskleurig is geweest wordt je vooral duidelijk wanneer je je een beetje in de geschiedenis van het land verdiept. De tijden van onderdrukking, geweld en dictatuur waren ooit orde van de dag. De manier waarop men soms te werk ging om machtsposities te veroveren wordt je een kleine beetje duidelijk gemaakt in dit kleine KGB museum. Het museum is een echte ruimte die van de KGB is geweest en die bevindt zich op de niet bestaande verdieping van het Viru Hotel in Tallinn. De ruimte ziet er nog altijd uit alsof ze zojuist de kamer hebben verlaten.
KGB Museum
Viru Valjak 4, Tallinn

Tallinna Linnamuuseum
In een oude middeleeuwse koopmanswoning midden in het oude centrum van de stad is het Tallinn stadsmuseum gevestigd. Het museum kan je helder en duidelijk vertellen wat voor geschiedenis de stad en het land met zich meedraagt. De enorme collectie voorwerpen zorgen voor een gedetailleerd beeld bij de verhalen.
Tallinna Linnamuuseum
Vene tn. 17, Tallinn