Bezienswaardigheden in Paphos

Een vakantiebestemming waarin cultuur, zon, zee en strand afgewisseld worden, lijkt voor steeds meer mensen een voorwaarde te zijn. In de badplaats Paphos is dit zeker van toepassing. Paphos is namelijk een bestemming waar verschillende archeologische opgravingen bouwwerken uit de hellenistische, neolithische en Romeinse tijd. Ook staat Paphos bekend als de geboorte plaats van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. De rots van Aphrodite ‘Petra tou Romiou’ is volgens de legende de plaats waar ze uit de golven van de zee geboren werd.

De meeste culturele bezienswaardigheden van Paphos liggen in Paphos Archological Park, in het stadsdeel Kato. De oudste delen van de stad (Paleo Paphos) liggen echter in wat we tegenwoordig Kouklia noemen. Dit dorpje wordt gezien als de plek waar Paphos is ontstaan. Hier tref je dan ook ruines van tempels, altaren en vestingwerken.

Paphos Archeologische Museum
Allerlei voorwerpen uit de neolithische tijd tot aan de zestiende eeuw worden in dit museum tentoongesteld. Dankzij de verschillende archeologische opgravingen die in Cyprus hebben plaatsgevonden, is er een indrukwekkende collectie ontstaan. Erg bijzonder is de graftombe uit de oude stad Marion. Het museum is op zaterdag en zondag gesloten.
Paphos Archeologische Museum
Griva Digeni 43, Paphos

Tombes van de koningen
Als onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen, mogen de graftombes van de koningen zeker in dit rijtje bezienswaardigheden niet ontbreken. De kalkstenen rotsgraven, die nu bekend staan als ‘paleokastra’, zijn afkomstig uit de derde eeuw voor Christus, waarin Egypte regeerde. De koningsgraven werden destijds gebruikt als laatste rustplaats voor de top binnen de religieuze gemeenschap. Later werden ze gebruikt als schuilplaats en weer later zelfs als woningen.

Stranden van Paphos
Het meest centraal gelegen strand van Paphos is het druk bezochte Pachyammos strand. Dit zandstrand is tijdens de zomermaanden bewaakt met strandwachten. Je kunt er parasols en ligbedden huren en er worden verschillende watersporten aangeboden.
Andere leuke stranden van Paphos zijn het noordelijker gelegen Faros strand en stranden als Alykes, Coral Bay, Laourou, Geroskipou en Vrysoudia.
Ben je echt op zoek naar rust, dan is het aan te bevelen om er met een scooter op uit te trekken. Langs de kust zijn verschillende leuke baaitjes en minieme stranden te ontdekken die aan al je verwachtingen voldoen. Neem wel je eigen eten en drinken mee dan.

Paphos Aphrodite Waterpark
Een beetje verkoeling tijdens de soms erg warme zomers in Paphos is geen overbodige luxe. Het Aphrodite Waterpark is dan ook een bijzonder leuk uitje. Verschillende glijbanen met namen als Kamikaza, Free Fall en Gavity geven menig bezoeker een aangename adrenaline kick. Maar ook aan de kleintjes is gedacht. Mini Buble, de Lazy River en Mini Vulcano zorgen dat ook zij waterpret beleven. Tussen alle pret door kun je vervolgens heerlijk bijkomen in het restaurant of op één van de vele ligbedden aan het water.
Paphos Aphrodite Waterpark
Tourist Area, Off Poseidonos Avenue, Kato Paphos

Saranta Kolones
Op deze plek in Paphos kun je met eigen ogen de resten van een Byzantijns kasteel bewonderen. Het wordt gezien als één van de mooiste bergruïnes van Cyprus. In de dertiende eeuw werd dit kasteel naast de haven gebouwd. De naam is afkomstig van de vele tientallen granieten kolommen die er gevonden zijn. Tijdens de opgravingen in de twintigste eeuw, zijn hier veel keramieken voorwerpen gevonden. Deze worden tentoongesteld in het archeologische museum van Paphos. Vanaf de Saranta Kolones heb je een prachtig uitzicht over de kust en de zee.