Bezienswaardigheden in Brno

Dat de stad Brno nog ontdekt moet worden bij het grote publiek maakt de plaats extra charmant. Hier vind je nog geen drukke opstoppingen of het treffen van grote groepen bij boeiende bezienswaardigheden. Alles gaat vrij gemoedelijk. Een andere leuke bijkomstigheid zijn de prijzen. Ook deze zijn namelijk nog erg aantrekkelijk voor reizigers.

In Tsjechië wonen veel liefhebbers van theater en muziek. Dit wordt opnieuw duidelijk met het aantal theaters en de verschillenden (internationale) muziekfestivals die Brno rijk is. En er is meer cultuur te vinden. Eeuwen oude kerken, kloosters, een kasteel en een kathedraal zijn publiekstrekkers van de stad. Op de twee grote pleinen Zelný trh (groentemarkt) en Náměstí Svobody (plein van de vrijheid) is het zeker voor de toerist goed vertoeven. Het Zelný trh staat bekend om zijn wekelijkse groente en fruit markt en het Náměstí Svobody om zijn goede restaurants en gezellige cafe’s.

Špilberk
Dit oude kasteel uit de dertiende eeuw is het symbool van de stad Brno. Waar het eerst diende als koninklijk kasteel van koning Ottokar II van Bohemen, werd het later in functie gesteld als gevangenis. Tegenwoordig is kasteel Špilberk vooral een museum waar je veel te weten komt over de geschiedenis van het land en de stad Brno in het bijzonder. Een museum die je zeker niet mag missen. Het is een behoorlijke wandeling naar boven die zeker de moeite loont. Al is het alleen maar om het fantastische uitzicht.
Kasteel Špilberk 

Kathedrála svatého Petra a Pavla 
Bovenaan de Petrov heuvel is de mooie kathedraal van Brno gelegen. In de volksmond wordt hij ook wel dé Petrov genoemd. Dit mooiste monument van de stad waarvan de beginselen al in de dertiende eeuw werden gebouwd, staat op de plaats waar ooit de eerste burcht stond. Door de eeuwen heen hebben er talloze aanpassingen en verbouwingen plaats gevonden waardoor het uiterlijk steeds een ander aanzien verkreeg.  De spitse torens bijvoorbeeld, werden pas eind negentiende en begin twintigste eeuw geplaatst. Zowel binnen als buiten de kathedraal zijn meerdere bouwstijlen te bespeuren.
St. Peter en Paul Kathedraal

Mahenova divadlo
Dit prachtige Mahen theater bestaat uit een aantal bijzonder mooie bouwstijlen waarbij de klassieke en barokke invloeden de boventoon voeren. Het bouwwerk wat tegenwoordig bekend staat als Nationaal Theater van Brno werd in 1881 gebouwd in opdracht van Gustav Winterholler, de burgemeester van die tijd. Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet. Een opsplitsende trap met daarboven een grote kroonluchter laten je haast geloven dat je in een paleis bent beland. Velourse gordijnen, gouden ornamenten en de vele sculpturen bezorgen dit theater een paleislijke uitstraling
Mahen Theater

Muziekfestivals
Behalve een historische stadskern is Brno ook bekend om zijn muziekfestivals. Van heinde en ver komen mensen naar deze Tsjechische stad om festivals te bezoeken waar de klassieke muziek wordt herdacht en in ere wordt gehouden.
Het Brno Internationale Music Festival is een groots opgezet evenement waar meesterlijke muziekstukken uit het heden en het verleden ten gehore worden gebracht. Denk hierbij aan stukken van componisten als Krysztof Penderecki, Leoš Janáček en Bohuslav Martinů.
Brno International Music Festival
International Guitar Festival and Courses
International Folklore Festival