Brno, Tsjechië

brno250In het oostelijke deel van Tsjechië ligt de stad Brno. Brno is een belangrijke plaats voor de regio Moravië. Daar waar Praag de hoofdstad van Tsjechië is, is Brno dat voor Moravië. In het historische centrum is veel cultuur te vinden en de stad vormt daarnaast het politieke centrum van de regio.

Aan de voet van de Petrovheuvel werd al in de elfde eeuw een burcht gebouwd. En in het jaar 1243 toen Brno de stadsrechten verkreeg, ontstond er een belangrijke industriële plaats. Al snel werden er kerken gesticht zoals de Sint-Thomaskerk (Kostel sv. Tomáše Apoštola a Zvěstování P. Marie) en de Sint-Jacobskerk (Kostel svatého Jakuba). Bij de laatst genoemde zijn omstreeks het jaar 2001 tijdens een archeologisch onderzoek duizenden skeletten van mensen in een kelder gevonden. Dit wordt ook wel een ossuarium genoemd.

Ondanks de modernisering van de stad Brno na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, zijn er gelukkig nog een aantal details uit de geschiedenis bewaard gebleven. Niet zoveel als in een stad als Praag, maar dat is eigenlijk ook vrij uniek.

De meest indrukwekkende bezienswaardigheden liggen gecentreerd in het centrum nabij de belangrijkste pleinen Náměstí Svobody en Zelný trh. Het bezoeken van de indrukwekkende burcht Špilberk vergt enige conditie, maar deze is zeker een bezoekje waard.

Brno in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Reisperiode en klimaat

Het klimaat van Brno staat bekend als warmste plek van Tsjechië. Doordat Brno in een dal is gelegen vind het wat meer beschutting dan ander plaatsen in Tsjechië. Het heeft dan ook de meeste zonuren en de zachtste winters. Voor een meer gedetailleerde omschrijving verwijzen wij je graag door naar onderstaande link.
Klimaat Brno

 

Weersverwachting voor Brno

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Brno kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Brno kun je terecht op de volgende websites:
Brno informatie
Brno startpagina