Eten & drinken in Santiago de Compostela

Wie van schelp- en schaaldieren houdt is in Galicië en in Santiago de Compostela, zeker op de juiste plek. Probeer de Galicische stijl octopus (pulpo a la gallega), mosselen, kokkels, sardines of kreeft. En vergeet niet de Viera te bestellen: de Sint-jakobsschelp. Voor de vleeseters is er zoza (gemarineerd varkensvlees) en carne ao caldeiro (gekookt vlees). Een typische tapas is ook pimientos de Padrón. Probeer als toetje la tarta de Santiago uit: een taart met daarop een kruis van poeder…

Zona Nueva
Nieuw stadsdeel van Santiago de Compostela. Een stuk minder aantrekkelijker dan het historisch centrum, maar wel een stuk minder toeristisch. Bovendien heb je hier veel keuze uit restaurantjes en heeft deze nieuwe wijk een bruisend nachtleven.
Rondom Rúa Nova de Abaixo 17

Lokale gerechten
Wil je de lokale gerechten van Santiago de Compostela proeven als pulpo a la gallega, lacôn, raxo, zorza, calamares of pimientos de Padrón? Ga dan naar de straat Rúa Raina waar je volop keuze hebt tussen restaurants die dit serveren. In deze straat eten veel locals. De Rúa do Franco is meer gericht op toeristen.
Rua Raina – Rua do Franco

Queixeria Prestes
De volkslegende in Santiago de Compostela gaat dat de profeet Daniel (uitgebeeld in de linkerflank van de stadskathedraal) zo’n grote glimlach op zijn mond heeft vanwege de uitgebeelde schaars geklede koningin Esther tegenover hem. Het verhaal gaat ook dat Esther’s borsten eerst groter waren gebeeldhouwd, maar in opdracht van een bisschop moesten worden verkleind.

De inwoners van Santiago reageerden op deze preutse actie door voortaan de kegelvormige kaas ’tetilla’ te noemen. Tetilla betekent ‘kleine borst’ en je begrijpt waarom als je de vorm ziet. Koop de zachte of de gerookte variant, beiden zijn verrassend lekker en te verkrijgen in de kaaswinkel Prestes.
Queseria Prestes
Rúa Calderería 27

El Asesino
Eet in stijl op een plek waar ook Lorca, Hemingway en Julio Iglesias aten. Het restaurant is een van de oudste van Santiago de Compostela en heet ‘de moordenaar’ omdat de voormalige eigenaar in de deurpoort eigenhandig kippen slachtte. De keuken is gespecialiseerd in gerechten van Galicië.
El Asesino
Praza da Universidade 16
€€

Adega Abrigadoiro
In de sfeervolle patio van dit restaurant zie je de hampoten al hangen. Neem plaats aan een houten tafeltje en borrel hier en geniet van smaakvolle tapas, met Spaanse ham, kaas en chorizoworst.
Adega Abrigadoiro
Rúa da Carreira do Conde 5

O Curro da Parra
Het is handig om een tafeltje in de eetzaal te reserveren bij deze grote winnaar op Tripadvisor, nabij de Abastos markt. Tapas en klassieke gerechten.
O Curro da Parra
Rúa Travesa 20
€€

Alameda
Een van de betere marisquerias van de stad, oftewel een restaurant gespecialiseerd in vis en zeedieren. Hier kun je van smullen op het sfeervolle terras. Proef hier octopus, kreeft of gamba’s. Het gerecht voor vleeseters is lacón con grelos (voorpoot van een varken met knolraap).
Alameda
Porta Faxeira 15
€€

A Curtidoria
Favoriete lunchplek voor locals in het centrum van Santiago de Compostela. Van maandag tot woensdag eet je hier een menú del dia voor € 12,-. Op de menukaart ook veel vegetarische gerechten. Verder kun je hier kiezen uit diverse vis-, vlees-, en rijstgerechten.
A Curtidoria

Rúa da Conga 2-3
€€

Casa Marcelo
Kok Marcelo Tejedor bezit een mooi ingericht restaurant waar hij gerechten uit de streek serveert. Probeer zijn merluza del Celeiro (heek). Of de pimientos de Padrón, kleine groene pepers uit Padrón, een plaatsje bij La Coruna.
Casa Marcelo
Rúa Hortas 1
€€