Gratis & goedkoop in Santander

Het is gratis om rond te wandelen de wijken en parken van Santander. Dat geldt ook voor het slenteren door de straten van Santillana de Mar, een middeleeuws dorp op een half uur rijden van Santander. Een bezoek aan de stranden in de omgeving van Santander kan ook goedkoop zijn als je je eigen proviand meeneemt.

Pleinen bekijken
Tijdens een rondwandeling door het historisch stadscentrum van Santander kun je diverse pleinen bekijken. Het statige Plaza Porticada bijvoorbeeld, aangelegd na de desastreuze brand die in 1941 in Santander woedde. Als je vanuit dit plein in oostelijke richting loopt, arriveer je bij het grote plein Plaza de Pombo. Voor een sfeervol drankje kun je terecht op Plaza de Cañadío, waar de inwoners van Santander tot diep in de nacht op het terras zitten. Nabij de markt La Esperanza en het gemeentehuis ligt Plaza La Esperanza.

Parque de las Llamas
De groene long van Santander is 11 hectare groot en aangelegd in 2007. Op een heldere dag kun je de pieken van Picos de Europa (in Asturie) zien vanuit het park. Vanwege de grootte is het een prima plek om te joggen, skaten, fietsen, basketballen, schommelen of simpelweg een bakje koffie drinken in één van de cafetaria’s.

Gratis naar het museum
De meeste musea in Santander kun je gratis bezoeken. De toegang is o.a. gratis bij MAS – het museum voor moderne en hedendaagse kunst -, de biliotheek en woonhuis van Menendez Pelayo en bij het prehistorisch en archeologisch museum van Cantabrië.

El Rio de la Pila
In deze traditionele wijk van Santander zijn veel woningen en publieke gebouwen compleet gerenoveerd. Hierdoor voelt de buurt soms een beetje decadent. Behalve wanneer je een bar binnenstapt, want daar gaat gezelligheid boven alles.

Cañadío
De wijk Cañadío heeft een gespleten persoonlijkheid: gedurende de dag is het een rustige buurt met veel gezinnetjes, ’s nachts is het een uitgaangsgebied wijk waar inwoners van Santander drankjes drinken in de vele bars en pubs rondom Plaza de Cañadío.

Tetuán
Tetuán was ooit thuis voor de zeemannen van Puerto Chico. Nu is Puerto Chico uitgegroeid tot een haven met luxe plezierboten. De herinnering aan het zeemansleven dat zich jarenlang in deze wijk heeft afgespeeld laat zich nu met name oproepen in je gehemelte wanneer je de tapas van vis en zeedieren proeft in tapasbars als Casa Silvio, El Marucho of La Mulata.

Península de la Magdalena
Ga je rondwandelen door de bossen, langs de stranden en rotsen op het schiereiland de la Magdalena, neem dan – bij mooi weer – picknickspullen mee. Je kunt talloze plekjes vinden vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt op de ruige noordkust van Spanje. Ten zuiden van het schiereiland ligt het 30 meter brede strand Playa de la Magdalena. Nabij dit strand ligt Playa del Puntal, idyllisch op kalme dagen maar met een hoog adrenalinegehalte op dagen waarop de zee ruig is. De península dankt haar naam aan Palacio de la Magdalena, een niet te missen bezienswaardigheid op het schiereiland.

Santillana del Mar
In het boek ‘La Nauséé’ van Jean-Paul Sartre beweert één van de personages dat Santillana del Mar het mooiste dorp is van Spanje. Het middeleeuwse dorp ligt op een klein half uurtje rijden van Santander. Het dorp ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer en bevat verschillende goed bewaarde gebouwen van de 12e tot de 15e eeuw. Het kleine dorpje telt slechts 4000 inwoners.

100 dingen om gratis te doen in Santander
Wil je nog meer dingen gratis doen in Santander? Dan kun je meer ideeën opdoen in het Spaanse blog ‘100cosasquehacerensantander’.