Bezienswaardigheden in Santander

Dé trekpleisters van Santander zijn de stranden, de hoge golven en de baai. Veel musea zijn gratis te bezoeken in de gezellige binnenstad. In 1941 werd bij een grote brand, die ontstond in de Calle Cádiz, vlakbij de kades van de stad, een groot deel van het historische centrum van Santander compleet door het vuur verwoest. Meer dan 37 straten in het oude centrum brandden af, en na de reconstructie zag de stad er compleet anders uit. De meeste bezienswaardigheden kun je lopend bereiken.

Vuurtoren op spectaculaire rots
Gelegen op een spectaculaire rots bij Santander ligt Faro de Cabo Mayor. Het uitzicht vanaf de vuurtoren is adembenemend: onder je golft de zee die klotst tegen de rotsen. In de voormalige woning van de fareros (bewoners van de vuurtoren) kun je een expositie bewonderen van de schilder Eduardo Sanz. Hij had een grote voorliefde voor vuurtorens in Spanje en heeft er zijn levenswerk van gemaakt om deze vast te leggen op het linnen doek.

La Catedral
De stadskathedraal van Santander bestaat uit een samenvoeging van 2  kathedralen. Helaas is het heiligdom niet bespaard gebleven tijdens de grote brand die in 1941 een groot deel van het historisch centrum van Santander verwoestte. Het veertiende-eeuwse Gotische klooster is herbouwd en een kijkje waard.
La Catedral de Santander
Plaza del Obispo Eguino, Santander

Museo de Arte Moderno y Contemporáneo
Eén van de 225 kunststukken in dit museum is het portret dat de Spaanse schilder Goya maakte van koning Fernando VII. Op de tweede verdieping tref je meer Spaanse kunst, op de derde verdieping hangt het werk van Italiaanse, Vlaamse en Franse kunstenaars. De sculpturen, foto’s en tekeningen zijn gemaakt tussen de zestiende en eenentwintigste eeuw, veelal door kunstenaars uit Cantabrië. Toegang gratis.
MAS
Calle de Rubio 6, Santander

Biblioteca y Casa Museo de Menéndez Pelayo
De historische bibliotheek van Santander en de voormalige woning van de beroemde Spaanse filosoof en dichter Pelayo is zeker een bezoekje waard. De man had naast filosoferen en gedichten schrijven nog genoeg tijd om 41.500 boeken en manuscripten te verzamelen. Die worden nu zorgvuldig bewaard in een negentiende-eeuws bibliotheekgebouw. Je leert meer over het leven van Pelayo (1856–1912) door zijn leessalon en schrijfkamer te bewonderen in zijn voormalige woning. Toegang gratis.
Biblioteca de Menéndez Pelayo
Calle de Rubio 6, Santander

Palacio de la Magdalena
Ingeklemd tussen de rotsen en de zee en gelegen op het puntje van een hoge rots staat het paleis van Magdalena. Op de wandeling naar het paleis, begrijp je meteen waarom het Spaanse koningshuis deze prachtige plek verkoos als zomerverblijf. Vanuit hier kon koning Alfonso XIII uitstekend zijn hobby’s jagen en zeilen beoefenen. Nu huist in het paleis een sfeervol hotel. Hier worden voor de Spaanse zender Antena 3 afleveringen van de serie Gran Hotel opgenomen. Je kunt hier behalve overnachten ook trouwfeesten geven. Wil je het paleis bezoeken? Maak dan een afspraak via de receptie van het hotel. Een rondleding kost € 3,-.
Palacio de la Magdalena
Avenida de la Magdalena, Santander

Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria
1200 prehistorische en archeologische vondsten staan tentoon in het prehistorisch en archeologisch museum van Cantabrië. Het museum in Santander is vooral beroemd vanwege de uitgebreide verzameling prehistorische kunst. Een bezoek aan dit museum vormt een goede voorbereiding voor een uitstapje naar de prehistorische rotsen in het achterland. Toegang gratis.
Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria
Avenida Los Castros, Santander 

Avonturenpark Forestal Park
Op een kwartier lopen van de vuurtoren Faro de Cabo Mayor ligt Forestal park. Het avonturenpark opende in 2007 haar deuren. Altijd al als Tarzan tussen bomen willen springen of vliegen? Dan is dit the place to be! Als beloning voor je sportieve inspanning op spannende hoogte, geniet je van een prachtig zeezicht. Volwassenen € 22, kinderen € 17.
Forestal Park
Avenida Faro, Santander

Stranden
Santander heeft stranden in overvloed. Inwoners van de stad maken gretig gebruik van alles wat een leven zo dichtbij zee biedt. Zwemmen in zee, zelfs in de winter, vissen en surfen. In de zomer is Santander een populaire badplaats. Playa El Sardinero staat bekend als één van de mooiste stranden. De woningen aan het strand ademen nog de sfeer uit van de belle époque, een gouden tijd voor de inwoners van Santander. Andere stranden om te bezoeken zijn Playa de La Concha, Los Bikinis, Los Peligros en El Camello, vernoemd naar een kameel vanwege een gelijkvormige rots. Het strand La Primera staat bekend om haar hoge golven.

Surfen
Inwoners van Santander geloven dat zij de primeur hebben op surfgebied: volgens hen surfde Jesús Fiochi in 1964 voor het eerst in Spanje op de golven voor El Sardinero. Of dit waar is of niet: El Sardinero is een uitgelezen surfspot, vooral in de winter. Bij de meeste surfscholen huur je voor €15,- voor een halve dag een surfplank. Surflessen kun je volgen bij Escuela de Surf Santander (Calle Gregorio Marañón).