Eten & drinken in San Sebastian

San Sebastián staat wereldwijd bekend als de hoofdstad van de gastronomie: de stad heeft de meeste Michelin-sterren per vierkante meter. Bekende sterrenkoks als Juan
Mari Arzak zetten Baskenland op de culinaire kaart en tijdens de vele gastronomische festivals en beurzen die er worden georganiseerd is San Sebastián een broedplaats voor nieuwe gastronomische ontdekkingen. De prijzen voor uit eten gaan liggen in San Sebastian een stuk hoger dan in de rest van Spanje, maar waar je ook eet: de kwaliteit is altijd om over naar huis te schrijven!

Alle (culinaire) gekheid op een stokje
De traditie van pinxtos is ontstaan toen inwoners van Baskenland verschillende soorten ingrediënten op een broodje legden. Om ervoor te zorgen dat de ingrediënten niet van het brood afvielen, staken ze er een stokje, een ‘pinxto’ in. De culinaire miniatuurkunstwerkjes zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de Baskische keuken. Bewaar de stokjes: zo kan de ober tellen hoeveel je moet betalen. En vergeet er niet, net als de locals, een ‘zurito’ (klein biertje) of ‘txupito’ (shotje) bij te drinken. Volg de pinxtos-route van de  toeristen-informatiedienst van San Sebastián en download hier de plattegrond.

Pinxtos-bars in het historische stadsgedeelte van San Sebastian:
A Fuego Negro
Eén van de meest beroemde pinxtos-bars van San Sebastian die eigenlijk een Michelin-ster verdiend. De originaliteit van de pinxtos zorgt ervoor dat niet alleen je smaakpapillen geprikkeld worden. Bestel bijvoorbeeld pinxto mini hamburger ‘Mackobe’.
A Fuego Negro
Calle 31 de agosto 31, San Sebastian

Casa Gandarias
Het uiterlijk van de bar is misschien wat oubollig, maar dat mag de culinaire pret niet drukken. Zowel de warme als koude pinxtos winnen de hoofdprijs. Probeer de ‘tarta de quesos’, de kaastaart.
Gandarias Restaurant
Calle 31 de agosto 23, San Sebastian

La Viña
In dit restaurant dat wordt gerund door een familie bestel je betaalbare tapas en pinxtos. Bijvoorbeeld chorizo met cider en gambakroketten.
Bar Restaurante La Vina
Calle 31 de agosto 3, San Sebastian
€  

Pinxtos-bars in het centrum van San Sebastian:
Mesón Martin
Eenvoudige gerechten van ingrediënten van hoge kwaliteit. De cliëntele bestaat voornamelijk uit locals, die graag terugkomen in dit restaurant.
Mesón Martin
Elkano 7, San Sebastian

SM Café Bar
Tapasbar gevestigd in de San Martín-markt nabij het Concha-strand. Behalve voor pintxos in de middag- en avonduren kun je hier ook vroeg in de morgen terecht voor koffie en zoetigheden.
SM Café Bar
Mercado de San Martín, Calle Urbieta 9

Mil Catas
Wie lef heeft kan in dit restaurant in de wijk Gros stierenstaart (rabo de toro) bestellen. Ze serveren hier ook spaghetti en andere internationale gerechten.
Mil Catas
Calle Zabaleta 55

Tenedor Tours
Deze culinaire touroperator biedt onder andere een pinxtos-tour aan door het centrum van San Sebastián.
Tenedor Tours

Bokado Aquarium
Wil je dineren in stijl met een schitterend uitzicht over de baai van San Sebastian? Ga dan naar dit chique restaurant. Ideaal voor een romantisch diner.
Bokado Aquarium
Plaza Jacques Cousteau 1, San Sebastian
€€

Ni Neu
Een goede keuze als je luxe wilt dineren, maar niet teveel wilt uitgeven. Voor 32 euro per persoon eet je een proeverijmenu. De prijs-kwaliteitverhouding is helemaal goed als je erheen gaat voor de lunch, dan betaal je 18 euro voor een smakelijk en onvergetelijk lunchmenu.
Restaurante Ni Neu
Avenida de la Zurriola 1, San Sebastian
€€

Arzak
Oké, het kost wat (€ 180,- voor een proeverijmenu..) maar dan is de kans ook zeer groot dat je de culinaire avond van je leven beleeft. Sterrenkok Arzak is buiten Spanje misschien niet zo bekend, maar binnen Spanje wel en oh wat is hij normaal gebleven: hij gaat graag met zijn gasten op de foto.
Arzak
Avenida Alcalde Jose Elosegui 273, San Sebastian
€€€