Bezienswaardigheden in San Sebastian

In San Sebastián is het lastig om je als toerist te vervelen. Er is altijd wel iets gaande in de stad: internationale beurzen, filmfestivals en meer. De stad biedt zeer goede toeristische faciliteiten en er is genoeg te zien op het gebied van architectuur, cultuur en natuur. De belangrijkste bezienswaardigheden in het historisch stadscentrum van San Sebastian op een rij:

Ayuntamiento van San Sebastián
Het gemeentehuis van San Sebastian is één van de meest in het oog springende gebouwen van de stad. Het heeft een Frans uiterlijk en diende in haar vorig leven als casino waar de elite in de tijd van de Belle Époque zich vermaakte. Je kunt het gebouw bewonderen vanaf de promenade langs de Bahia de la Concha.
Calle Ijentea 1

Iglesia de San Vicente
Deze in Gotische stijl opgetrokken kerk, gebouwd tussen 1489 en 1574, is één van de oudste kerken van San Sebastian.
Avenida del Boulevard

Plaza de la Constitucion
In het hart van het historisch centrum van San Sebastian vind je dit typisch Spaanse plein. De cijfers op de in vrolijke kleuren geverfde balkons stammen nog uit de tijd dat op dit plein stierengevechten werden gehouden. Vandaag de dag is het plein veelal het podium voor concerten.
Plaza de la Constitucion

Stranden
San Sebastián is prachtig gelegen tussen de bergen en een baai. Er zijn maar liefst 3 mooie stranden waar je een bezoek aan kunt brengen:
Playa de la Concha
Het stadsstrand Playa de la Concha is het meest beroemde en gefotografeerde strand in San Sebastián en is lopend te bereiken vanaf het stadscentrum. Het strand is een kilometer lang en bestaat uit wit zand. Het strand staat bekend als de ‘Parel van Cantabrië’ en behoort tot de mooiste stranden van Europa.

Playa de Ondarreta
Gevestigd tussen de berg Monte Igeldo en de tuinen van het paleis Palacio de Miramar, ligt het Ondarreta-strand. Het strand beslaat een halve kilometer en is zomers de ideale plek om te zonnen en de te volleyballen. Het strand is ook populair bij surfers en boarders.

Playa de Zurriola
Jeugd, surfen en golven. Dat zijn de woorden die dit sfeervolle strand gevestigd in de wijk Gros beschrijven. Het is de perfecte plek om mensen te leren kennen.

Isla Santa Clara
Weinig steden hebben wat San Sebastián heeft: een klein eiland in de baai voor de stad.  In de zomer vertrekt elk half uur een boot er naar toe. Op het eiland kun je genieten van een klein strand, een wandeling maken naar de vuurtoren en een drankje drinken in één van de vele gezellige barretjes die het eiland rijk is. In de herfst, wanneer het waterpeil stevig daalt, zijn er mensen die de oversteek te voet maken. Eeen retourticket kost € 3,80.
Ticketverkoop: Paseo de Mollaberria

Jardines de Miramar
De tuinen van Miramar bieden een uniek uitzicht over de baai La Concha. De bloemrijke tuin, die een totaal van 30.000 vierkante meter beslaat, eindigt als het ware in zee. Het bijbehorende paleis, door de Britse architect Selden Wornum is bedacht in opdracht van de Habsburgse koningin María Cristina, is geopend voor het publiek. Op zondag enkel geopend van 10.00 – 14.00 uur. De entree is gratis.
Paseo de Miraconcha 48

Attractiepark op Monte Igueldo
Vanaf Monte Igualdor, bereikbaar met een kabeltreintje, geniet je van een spectaculair uitzicht over de baai en San Sebastián. Bekijk het vanaf een terras of bankje, terwijl de kinderen zich vermaken in het attractiepark. Handig: je betaalt per ‘kermisattractie’. Attracties vanaf € 1. Opstapplaats funicular: Paseo del Faro Ibilbidea 134.
Funicular-vervoer de berg op en af: € 3,00 retour volwassenen.
Monte Igueldo

Eureka! Zientia Museoa
Museum speciaal gericht op kinderen. Zij kunnen hier al spelenderwijs kennis maken met de wetenschap, natuur en astronomie. Uniek is de zaal van 300 vierkante meter waar je aan de hand van simulaties meer kunt leren over je de werking van je gevoelsleven. Eureka! Zientia Museoa
Paseo Mikeletegi 43-45, San Sebastian
€ 9,00 volwassenen, € 7,00 kinderen onder 18 en 65+

San Telmo Museoa
Wil je meer leren over hoe de Basken leven en wat de geschiedenis is van San Sebastián? Dan is dit museum een must-go. Let op: er is zoveel te zien dat je er misschien wel een halve dag voor moet uittrekken.
Museum San Telmo
Plaza Zuloaga 1, San Sebastian
€ 5,00 entree

Palacio Kursaal
Vanaf de boulevard springt het Kursaal, in 1999 gebouwd door de architect Rafeal Moneo, in het oog. In dit prachtige gebouw wordt jaarlijks het internationaal filmfestival van San Sebastian georganiseerd. Kijk voor concerten en culturele activiteiten in het gebouw op de agenda die Kursaal op haar website publiceert.
Palacio Kursaal
Avenida de Zurriola 1, San Sebastian