Winkelen in Menorca

Dat Menorca beroemd is om haar schitterende natuur, wil natuurlijk niet zeggen dat er niets te shoppen valt, maar ´shop till you drop´ zal het hier niet gaan worden. In de hoofdstad Mahón kun je echter prima winkelen en vind je alle bekende Spaanse winkelketens plus genoeg kleine boetiekjes. Ook voor culinaire souvenirtjes zit je op Menorca goed: ensaimadas, lekkere kazen, lokale wijnen of een fles Xoriguer.

De winkels op Menorca zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 – 13.30 en van 17.00- 20.30 uur. In het hoogseizoen zullen veel winkeltjes bovendien de hele dag en zelfs ook op zondag geopend zijn.

Ensaimadas
Ensaimadas zijn typische Menorcaanse spiraalvormige zoete broodjes. Je eet ze bij het ontbijt of als merienda rond een uurtje of 18.00 om de tijd tot het diner te overbruggen. Vers zijn ze het lekkerst en bij de beste bakkertjes bestel je ze dan ook een dag van te voren.

Avarcas
Je zomeroutfit is niet compleet zonder een paar avarca´s, typische sandalen waar heel Menorca s´zomers op rondstapt. Avarca´s zijn er voor hem en haar, voor groot en klein en in alle kleuren van de regenboog. De kleinste maatjes zijn echt überschattig en voor echte diva´s zijn er ook high heel-varianten. Avarca´s zijn op het hele eiland te koop en wedden dat je aan één paar niet genoeg hebt..?

Lederwaren
Menorca heeft een lange traditie in het bewerken van leer en het is dan ook niet verwonderlijk dat een er paar leerfabrieken zijn gevestigd, waaronder die van het chique Spaanse merk Jaime Mascaró. De ballerina´s van dit merk prijken aan de voeten van modellen zoals Kate Moss en Claudia Schiffer. Bij de fabriek van Mascaro in Ferrerias kun je jouw slag slaan in de winkel en outlet.

Markten
Op het centrale plein van Mahón, het Plaça d’Espanya, vind je twee markten. In het olijfgroene houten gebouw zit de vismarkt, waar op dinsdag t/m zaterdag allerlei soorten verse vis en schelpdieren worden verkocht. De vismarkt is geopend van ´s morgens vroeg tot 13.00 uur. Naast de kerk is in een aantal oude kloostergebouwen de stadsmarkt Mercat des Claustre gevestigd. De marktkraampjes staan in de voormalige kloostergangen.

In de stad Ciudadela wordt ´s zomers iedere avond een hippiemarkt gehouden in de straatjes naar de haven.

Avondmarkten
In de zomermaanden (van juni t/m september) worden er op verschillende plaatsen op Menorca avondmarkten gehouden, waar o.a. sieraden en handwerk worden verkocht. De avondmarkten beginnen rond 19.00 en sluiten om middernacht. Je vindt avondmarkten in Ciudadela (rond de Baixada Cappalonch), Mahón (op de Plaça Baixamar) en in Es Castell (Mirador Cales Fonts).