Gratis & goedkoop in Menorca

Menorca is in het hoogseizoen eigenlijk nooit echt goedkoop, maar met onze tips kun je je uitgaven wel beperken. Naar het strand gaan kost natuurlijk niets en is een perfecte plek om de dag door te brengen. En ook de natuur van Menorca is gratis en eigenlijk wel de grootste trekpleister van het eiland.

Uitwaaien in het ruwe noorden
De meest spectaculaire plek van Menorca ligt helemaal in het uiterste noorden. Cap de Cavalleria, is een rotsige kaap die zo´n 90 meter hoog uitsteekt boven een ruige, blauwe zee. De tramontana, de felle noorderwind, waait hier bijna non stop. De route er naar toe loopt bovendien door één van de mooiste landschappen van de Balearen.

Centrum van Ciudadela
Het historische centrum van Ciudadela leent zich uitstekend om te wandelen. Het is grotendeels autovrij en rondom het Plaça d´es Born vind je enkele prachtige 18e en 19e eeuwse stadspaleizen en het gemeentehuis van Ciudadela. Niet alle paleizen zijn open voor publiek, maar het Palau Martorell en Palau Saura (Carrer del Santíssim, 7 en 2) worden gebruikt voor tentoonstellingen. Ook bij het gemeentehuis kun je gewoon binnenlopen.

Son Catlar
Son Catlar is met 6 hectare de grootste Talayotische nederzetting van Menorca. Je vindt er nog resten van woningen en 5 mysterieuze talayots. Son Catlar is geopend vanaf 10 uur tot en met zonsondergang. Het ligt ten oosten van Ciuadalela ter hoogte van het kilometer 40 paaltje. De entree is gratis.

Feest
De Festes de Sant Joan’ vinden ieders jaar rond 23 juni plaats in Ciudadela. Het feest duurt drie dagen en er zijn processies, paarden-parades en grote kampvuren, maar vooral wordt er veel gefeest in de straten van de stad. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.

Goedkoop eten
Go with the flow in Menorca en doe als de locals. Ga overdag naar het strand, waar je luncht met zelfgemaakte broodjes of picknickt met lekkers van de markt. Als je toch in een restaurant wilt lunchen, bestel dan een menu del dia. Je krijgt dan 3 gangen voor rond de € 10,-. Wanneer je dineert met tapas kun je de uitgaven ook binnen de perken houden.

Kerken
De meeste kerken op Menorca zijn gratis toegankelijk. In Mahón bezoek je bijvoorbeeld de Iglesia de Santa Maria la Mayor met een prachtig altaar en een zeer bijzonder orgel. De kerk stamt uit de 13e eeuw, maar werd in de 18e eeuw herbouwd. In Mahón is ook de 14e eeuwse kathedraal in Catalaans gothische stijl zeker een bezoek waard.