Gratis & goedkoop in Almeria

De provincie Almería is één van de goedkoopste streken van Spanje en je kunt hier nog voor weinig geld op vakantie gaan. In toeristische plaatsjes zullen in augustus de hotels niet heel goedkoop zijn, maar het eten en drinken is er niet duur. Veel bezienswaardigheden zijn er gratis en ook naar het strand gaan kost niets en is een perfecte plek om de dag door te brengen. Daarnaast is ook het natuurschoon gratis om van te genieten.

Pleinhoppen
´Pleinhoppen´ in het oude centrum van Almería kost niets. Op Plaza Bendicho I staat het oudste huis van de stad, het Casa de los Puche. Bewonder de gevel van de imposante kathedraal van onder een palmboom op Plaza de Catedral en slenter vervolgens naar het Plaza de la Constitución, waar het stadhuis van Almería staat. Hier werd in de Moorse tijd de markt gehouden. Op het levendige plein Puerta de Purchena staat het elegante stadspaleis Casa de Maripos (vlinderhuis), dat begin twintigste eeuw door een rijke familie werd gebouwd.

Tapas
Almería is samen met Granada één van de weinige provincies in Spanje, waar je in barretjes en restaurantjes bij ieder rondje een gratis tapa krijgt. En daar zijn ze in
Almería niet bepaald krenterig mee. Bovendien mag je in Almería soms zelf je tapa uitkiezen.

Kerken en musea
Almería heeft enkele mooie kerken, kloosters en musea die je gratis kunt bezichtigen. La Iglesia de San Juan op Plaza de las Chafarinas stamt uit de 16e eeuw en is gebouwd op de plek van een moskee uit de 10e eeuw. Het Convento de la Encarnación uit de 18e eeuw is uitgeroepen tot nationaal historisch monument en in het Convento de Santo Domingo (Plaza de Pablo Cazard 1) is tegenwoordig de kunstacademie van Almería gevestigd. Loop er even binnen, want er worden regelmatig tentoonstellingen en voorstellingen georganiseerd. Het Centro Andaluz de la Fotografía (mooie foto-exposities) kun je ook gratis bezoeken.

Slenteren langs de boulevard
De 10 kilometer lange strandboulevard van Almería is de plek om te flaneren, joggen of  mensen te kijken vanaf een bankje. Het stadsstrand van Almería is lang en breed en je kunt er heerlijk zonnen of verkoeling zoeken op een warme dag.

Strand en snorkelen
Wil je echt mooie stranden zien, dan ga je naar een van de prachtige stranden van Cabo de Gata. Je kunt kiezen: kleine baaitjes of het uitgestrekte zandstrand van Playa de los Genoves. Op deze stranden is picknicken een noodzaak, want er is niets te koop en er zijn geen bedjes te huur. Lekker budget dus. Vergeet niet genoeg water mee te nemen en om je afval weer mee te nemen.

Wandelen
Tussen de dorpjes Las Negras en Agua Amarga is langs de kust een sendero oftewel wandelroute van ongeveer 14 kilometer aangegeven die langs enkele mooie baaitjes loopt.
De omgeving is hier erg mooi met vulkanische rotsen en de helderblauwe zee. Zorg in de zomer voor voldoende schaduw en drinken. Je kunt ook delen van de route lopen. Kijk hier voor de wandelroute.