Vervoer in Krakow (Krakau)

Het centrum van Krakau is niet groot en de meeste bezienswaardigheden zijn dan ook goed te voet te doen. Ben je minder goed ter been of wil je sneller naar een andere plek dan kun je een tram, bus of taxi nemen.

Tram
Trams rijden in Krakau van ’s ochtends 5 uur tot ’s avonds 23 uur door het hele centrum, de Joodse wijk Kazimierz en andere delen van de stad. Je koopt een kaartje voor de tram bij een postkantoor of kiosk. Bij de veelgebruikte haltes vind je een kaartjesautomaat maar ook in de tram kun je in de automaat een kaartje kopen. Let wel op: deze automaten accepteren alleen muntgeld.

Een enkele reis binnen zone I kost 3,80 zloty (ongeveer 90 cent), maar voor het centrum, incl. Kazimierz, kun je een 20 minuten kaartje kopen. Hiervoor betaal je 2,80 zloty (ongeveer 65 cent). Ben je van plan de tram vaker gebruiken? Er zijn ook kaartjes  verkrijgbaar voor 24, 48 of 72 uur of 7 dagen.

Bus
Wil je verder weg of ’s nachts reizen? Dan is de bus een goede optie. De bussen vallen onder dezelfde vervoermaatschappij als de trams waardoor de tramkaartjes ook in de bus geldig zijn. Je kunt je kaartje ook kopen in de bus.

Fietstours
Een fietstour met gids langs de bezienswaardigheden van Krakau is een leuke manier om deze Poolse stad te leren kennen. De tours langs de highlights en onbekende plekjes van Krakau duren gemiddeld 4 uur. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten. Je kunt een fietstocht in Krakau (Krakow) eenvoudig online boeken via Baja Bikes.

Taxi
Een luxere manier van reizen is per taxi. In de binnenstad van Krakau zijn taxi’s makkelijk te vinden, ze staan namelijk keurig te wachten aan de rand van het centrum en de grote pleinen. Taxichauffeurs in Krakau zijn betrouwbaar en rijden met de meter aan. Het starttarief voor een rit met de taxi is 7 zloty (€1,60) en elke kilometer kost vervolgens 2,3 zloty (€ 0,55). ’s Avonds geldt een nachttarief.

Uitstapjes vanuit Krakau
Niet ver van Krakau liggen ook enkele mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de voormalige concentratiekampen Auschwitz en de Wieliczka zoutmijnen.

Auschwitz en Birkenau
Vanuit Krakau kun je een excursie maken naar het verderop gelegen voormalig concentratiekamp Auschwitz. Het kamp is tegenwoordig ingericht als museum waar de dramatische geschiedenis van het kamp wordt verteld aan de hand van foto’s, documenten en originele bezittingen van de gevangenen. In het naastgelegen Birkenau kun je de originele barakken bezichtigen, de verbrandingsovens en de plek waar gevangen werden geselecteerd: de sterken konden aan het werk en de zwakken naar de gaskamer. Meer informatie op de Auschwitz-Birkenau.

Wieliczka zoutmijnen
De unieke, 700 jaar oude Wieliczka zoutmijnen liggen ongeveer 13 kilometer buiten Krakau. De zoutmijnen staan, net als Krakau, op de Unesco-lijst van het Wereld Cultureel Erfgoed. Je kunt er nog steeds zien hoe zout wordt gewonnen maar het belangrijkste is de ondergrondse galerie die door de natuur en door handen van de zoutmijnwerkers gemaakt is. Er is ook een ondergronds sanatorium.