Bezienswaardigheden in Krakow (Krakau)

Door de rijke geschiedenis kent Krakau veel bezienswaardigheden. De stad staat niet voor niets op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco. Krakau is een groot openluchtmuseum met o.a. het middeleeuws plein, de Joodse wijk Kazimier en de Wawelberg met zijn koninklijk kasteel en de kathedraal.

Ook de directe omgeving van Krakau heeft bezoekers aan de stad veel te bieden aan bezienswaardigheden en attracties. Tot de mogelijkheden voor een dagtrip vanuit Krakau behoren de Wieliszka zoutmijnen, voormalig concentratiekamp Auschwitz, het Tatragebergte en Zakopane, dat ook wel de hoofdstad van Tatra genoemd wordt.

Rynek Glówny
Centraal in de historische binnenstad van Krakau ligt Rynek Glówny, het grootste marktplein van Europa. Het is een levendig plein met tientallen gezellige cafés en restaurants. Hier vind je naast de beroemde Lakenhallen en de Mariakerk ook prachtige patriciërshuizen. Alle straten in het centrum van de stad komen uit op dit centrale plein.

Lakenhallen
De Lakenhallen zijn de vroegere markthallen. Ze stammen uit de 13e eeuw maar zijn verwoest tijdens een brand in 1555. Later zijn de Lakenhallen, geheel in Renaissance-stijl, weer herbouwd. Tegenwoordig worden er in de diverse stalletjes traditionele souvenirs verkocht. Let op: bij de ingang halverwege word je door het mes dat er hangt gewaarschuwd voor diefstal.

Mariakerk
Deze imposante Gotische kerk staat aan de rand van het plein Rynek Glówny. Het interieur is een lust voor het oog. Het prachtig gewelfd plafond doet aan grote Fabergé eieren denken. Vanuit een van de torens laat een trompettist  elk uur een melodie horen die herinnert aan de aanval van de tartaren in de 13e eeuw.

TIP: Fietstour langs de highlights van Krakau
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Krakau ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 4 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het centrale plein Rynek Glowny, de oude stadsmuren, joodse getto, Wawel kasteel en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Krakau.
Tip: Boek je fietstour door Krakau van tevoren online!

Plantypark
Dit stadspark grenst aan een deel van de oude stadsmuren. Vanuit het park kun je via diverse ingangen de oude binnenstad van Krakau inlopen. De mooiste ingang is via de Florianpoort, een van de zeven verdedigingspoorten van de stad.

Benedictijner Abdij
De vroegere inwoners van de abdij lijken nooit te zijn vertrokken. Monniken in zwarte gewaden kom je er al sinds 1044 tegen. De Gotische kerk in de abdij is beroemd om zijn orgelconcerten. Elke avond om 19.00 uur worden er avondgebeden gezongen in het latijn.

Kazimierz
Vroeger was Kazimierz een stad die aan Krakau grensde, nu is het een van de meest bezochte wijken. Tot 1939 was Kazimierz vooral bewoond door Poolse Joden, welke bijna allemaal zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog in het nabijgelegen Auschwitz. In de jaren 90 is hier de film Schindler’s List opgenomen. Hierdoor ontwikkelde Kazimierz zich tot een levendige en fascinerende wijk die je een kijkje in de nalatenschap van de joodse geschiedenis in Polen geeft.

Wawel
Het koninklijk kasteel en de kathedraal van Krakau bevinden zich op de Wawelberg. Ooit was dit kasteel een van de mooiste van Europa. Helaas hebben slechts enkele details de branden en plunderingen in de 17e eeuw overleefd. Bezoek de staatsiekamers, kroonjuwelen en de wapenkamer. Bewonder de gouden koepels van de kathedraal, de crypte en de beroemdste Poolse klok, de Zygmunt Klok.

Schrik niet van de vuurspuwende draak onder aan de berg. Volgens de legende moest de draak elke dag gevoerd worden door de bewoners van Wawel. De toenmalige koning Krak loofde zijn dochter uit aan degene die de draak kon verslaan. Schoenmaker Skuba ging de uitdaging aan. Hij voerde de draak een dood schaap met zwavel. Door het contact met de vonken in de bek van de draak en het zwavel vloog de draak in brand. De draak dronk de halve Wisla leeg waardoor hij opzwol en uit elkaar spatte. Niemand heeft de draak nog ooit gezien.
Wawel
Wawel 5, Krakau