Bezienswaardigheden in Zadar

Alle bezienswaardigheden van Zadar vind je op loopafstand van elkaar in het centrum van de stad. Een wandeling rond de oude stadsmuren van Zadar geft een indruk van de rijke historie van de stad. Zadar is ook een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar Nationaal Park Kornati en de watervallen van Krka en Plitvice. Deze excursies zijn dan ook zeer aan te raden als je in Zadar bent.

Stadspoorten
Het oude centrum van Zadar is nog voor een groot deel ommuurd en heeft diverse toegangspoorten. De muren werden in de 16e eeuw gebouwd door de Venetianen als verdediging tegen de Turken. De middeleeuwse toeganspoorten zijn versierd met onder andere zuilen, wapens en Venetiaanse leeuwen. Vooral de poort bij de haven en de prachtig versierde Stadspoort zijn ontzettend mooi.

Zeeorgel
Het Zeeorgel (Morske Orgulje) op de boulevard van Zadar is een project van architect Nikola Basic. Hij kreeg ooit de opdracht om van de kade van Zadar iets bijzonders te maken. En dat is hem goed gelukt. Het orgel wordt aangedreven door de zee en de wind en brengt geluiden en muziek voort die te horen zijn door de gaten in de trappen. Het is een heerlijke plek om even uit te rusten en om van de prachtige zonsondergang te genieten.
Zadar Riva (boulevard)

Zonnegroet
Vlak naast het Zeeorgel liggen een aantal cirkels die samen het kunstwerk Sunsalutation (Pozdrav Suncu) vormen. De grootste cirkel (22 meter) stelt de zon voor, de kleinere cirkels de planeten. De 300 glazen tegels van de ‘zon’ laden overdag op om ’s avonds en ’s nachts voor een lichtshow te zorgen op de klanken van het Zee-orgel.

Sint Anastasia Kathedraal
De Sint Anastasia kathedraal is de grootste kathedraal van Dalmatië. De kerk is gebouwd op de plaats van een vroeg-christelijke kerk. Binnenin de kathedraal staat een prachtig barok altaar en ligt de heilige Sint Anastasia, waar de kathedraal naar vernoemd is, in een sarcofaag. De later aangebouwde klokkentoren kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over Zadar en over zee.

Sint Donatskerk
Als je om de kathedraal heen loopt kom je bij de Sint Donatskerk, door locals ook wel de donut genoemd door zijn ronde vorm. De Sint Donatskerk is tegenwoordig geen kerk meer maar een concertzaal met een uitstekende akoestiek.

Romeins Forum
Tegenover de Sint Donatskerk liggen de overblijfselen van het Romeins Forum uit de eerste eeuw voor Christus. De grootste zuil die je hier ziet werd vroeger gebruikt als schandpaal om mensen er aan vast te binden en te vernederen.

Kerk en klooster van Sint Mary
Naast het Romeins forum staan de kerk en het klooster van St. Mary. De kerk is gebouwd in de 11e eeuw. De Lombardische klokkentoren is het mooiste deel van de kerk. Aangenomen wordt dat het bijbehorende Benedictijner klooster opgericht is door Cika, een dame van adel uit Zadar.

Het goud en zilver van Zadar
Het goud en zilver van Zadar is een permanente expositie in de kerk van Sint Mary en het blinkt verdeeld over acht zalen. Naast goud en zilver vind je er manuscripten, sculpturen, borduurwerk, wandtapijten, reliëfs, etc., als bewijs van het rijke verleden van Zadar van de 8e tot de 18e eeuw.

Museum of Illusions
Niets is wat het lijkt in het Museum of Illusions (Muzej Iluzije) in Zadar. Spring in de Vortex tunnel, geniet van hologrammen, bezoek de kamer met intrigerende puzzels en laat dingen gebeuren die je hersenen niet kunnen bevatten. Een geweldige plek voor een paar uurtjes plezier voor kinderen en volwassenen.
Muzej Iluzije
Poljana Zemaljskog Odbora 2, Zadar