Zadar, Kroatië

zadar

Zadar

Zadar is een stad met een onweerstaanbare mediterraanse charme. Een stad met een lange en bewogen geschiedenis. Zo heeft Zadar gefunctioneerd als een belangrijk centrum voor de Romeinen, Byzantijnen en Venetianen. Volgens de keizer van het Byzantijnse Rijk is Zadar ouder dan Rome. Dat is ook te zien aan de bezienswaardigheden van de stad, zoals het Romeins Forum en de overblijfselen van een monumentale tempel.

Zadar was vroeger de hoofdstad van Dalmatië en de stad waar de belangrijkste Kroatische en Dalmatische culturele evenementen plaatsvonden. Zo werd er in 1396 de eerste Kroatische universiteit opgericht, de eerste Kroatische roman werd er geschreven en de eerste Kroatische krant werd gepubliceerd in Zadar.

De charmante binnenstad van Zadar is geheel autovrij waardoor het heerlijk slenteren is in de smalle, romantische straatjes rondom de Kalelarga (hoofdstraat). Je vindt er gezellige pleintjes met terrassen, unieke boetiekjes en fijne restaurants.

Zadar is gelegen op een schiereiland in de kristalheldere blauwe Adriatische Zee met meer dan 300 eilanden. In het achterland liggen prachtige vlaktes en schitterende natuurgebieden zoals Plitvice, Kornati en Krka.

Zadar in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Reisperiode en klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Zadar.

Weersverwachting voor Zadar

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Zadar en Kroatië kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Zadar kun je terecht op de volgende websites: