Bezienswaardigheden in Turijn

Een weekend doorbrengen in Turijn betekent op je gemak de stad verkennen, wandelend in de schaduw van de elegante portici, langs banketbakkers en historische koffiehuizen en langs prachtige palazzi die eeuwenoude kunstschatten herbergen. De stad kent ook een aantal mooie musea, en natuurlijk is een bezoekje aan het symbool van Turijn, de Mole Antonelliana, een absolute must.

Piazza Castello
Turijn verkennen begint op Piazza Castello. Dit is het historische en culturele hart van de stad. Het plein wordt omringd door palazzi uit de zeventiende eeuw en galerijen waar winkels en stijlvolle cafés zich verbergen. De straatmuzikanten die altijd op Piazza Castello te vinden zijn, maken het plaatje compleet. Een van de meest indrukwekkende gebouwen aan het plein is Palazzo Madama.
Piazza Castello, Turijn

Palazzo Madama
Dit is een van de oudste en belangrijkste gebouwen in de stad, waarvan sommige delen teruggaan tot de Romeinse tijd. Pas toen het in handen kwam van de hertogen van Savoye kreeg het palazzo zijn huidige aanzien. Palazzo Madama werd echter nog het meest verfraaid in de tijd dat Christina van Frankrijk (de vrouw van Victor Amadeus I) en Maria Johanna Baptista van Savoye-Nemours (de tweede vrouw van Karel Emanuel II) er woonden. Naar deze koninklijke ‘dames’ is het paleis dan ook vernoemd. De voorgevel bestaat uit een bijzondere combinatie van zuilen, glas-in-loodramen en beeldhouwwerken. Binnen vind je niet alleen de prachtige trap die de architect Filippo Juvarra creëerde, maar ook de bijzondere collectie van het Museo Civico d’Arte Antica.
Palazzo Madama
Piazza Castello, Turijn

Palazzo Reale
Het gigantische Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) in Turijn was tot 1865 de officiële residentie van de familie van Savoye en een symbool van de Italiaanse koninklijke familie in het algemeen. Eenmaal binnen neem je de monumentale trap (van Domenico Ferri, anno 1864) naar de eerste verdieping, waar de rondleiding door het gebouw begint. In de verschillende appartementen, de bibliotheek, de ridderzaal en vele andere ruimtes kom je prachtige schilderingen en sculpturen van veel bekende kunstenaars tegen.
Palazzo Reale
Piazzetta Reale 1, Turijn

TIP: Fietstour langs de highlights van Turijn
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Turijn ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3,5 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Piazza Castello, Piazza San Carlo, Romeinse ruïnes, Egyptisch Museum, Mole Antonelliana en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Turijn.
Tip: Boek je fietstour door Turijn van tevoren online!

Piazza San Carlo
Carlo di Castellamonte ontwierp Piazza San Carlo in de zeventiende eeuw, naar het voorbeeld van de elegante Franse pleinen. Vandaag de dag staat het bekend als het mooiste plein van Turijn. In het midden vind je het standbeeld van Emanuel Filibert te paard, gemaakt in 1838 door Carlo Marocchetti. Aan het plein vind je de kerken Santa Cristina en San Carlo, en, op nummer 183, het Palazzo Solaro del Borgo waar sinds 1839 de Accademia Filarmonica huist. Ten slotte vind je hier ook twee van de beroemdste historische cafés van de stad: Caffè San Carlo en Caffè Torino.
Piazza San Carlo, Turijn

Mole Antonelliana
Deze 167 meter hoge toren is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét symbool van Turijn. Het gebouw is vernoemd naar Alessandro Antonelli, de architect die het gebouw in 1862 ontwierp. Karakteristiek is de lange, puntige top van de koepel, die je ook terugziet op het Italiaanse Euromuntje van 2 cent. De toren werd ooit gebouwd als synagoge, maar is als zodanig nooit in gebruik geweest. Toen Turijn in 2012 haar 150ste verjaardag vierde beklommen twee alpinisten de Mole Antonelliana.
Via Montebello 20, Turijn

Museo Nazionale del Cinema
In het jaar 2000 opende het Museo Nazionale del Cinema in Turijn: een enorme expositieruimte verdeeld over vijf verdiepingen, gewijd aan alles wat maar met film te maken heeft. In de ‘tempel’ kun je in comfortabele stoelen genieten van Italiaanse klassiekers uit de filmgeschiedenis. Het filmmuseum bevindt zich in een van de beroemdste gebouwen van Turijn, de Mole Antonelliana. Als je met de lift helemaal naar boven gaat, kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
Museo Nazionale del Cinema
Via Montebello 20, Turijn

Het Egyptisch Museum
‘De weg naar Memphis en Thebe loopt via Turijn’, het zijn beroemde woorden van de Franse wetenschapper Jean Francois Champollion. Hij ontcijferde in de negentiende eeuw  als eerste de Egyptische hiëroglyfen. Wat minder mensen weten, is dat hij veel van zijn onderzoek in Turijn deed, in het Museo delle Antichità Egizie di Torino. Het museum werd in 1824 opgericht door koning Carlo Felice van Savoye. Binnen kun je beelden van beroemde farao’s bewonderen (Toetmoses III,  Ramses II en Toetanchamon). Natuurlijk vind je er ook allerlei andere typisch Egyptische kunst- en gebruiksvoorwerpen, zoals sfinxen, sarcofagen en papyri.
Museo delle Antichità Egizie
Via Accademia delle Scienze 6, Turijn

Bekijk ook de andere interessante en leuke musea in Turijn.

San Giovanni Battista
De kathedraal van Turijn is gewijd aan Johannes de Doper, beschermheilige van de stad. Het is het enige voorbeeld van renaissancistische architectuur in Turijn. Gebouwd tussen 1491 en 1498 in opdracht van kardinaal Domenico della Rovere, werd de kathedraal in de loop der eeuwen nog meerdere malen verfraaid en uitgebreid. De wit marmeren voorgevel is waarschijnlijk gebaseerd op die van de Santa Maria del Popolo in Rome.
Via XX Settembre 87, Turijn

Meer informatie over bezienswaardigheden en musea in Turijn vind je op Turijn-Nu.