Turijn, Italië

Turijn, Piazza Bodoni

Turijn, Piazza Bodoni

Wie Turijn enkel associeert met Fiat en auto-industrie, laat een geweldige kans aan zich voorbij gaan. Turijn, Torino in het Italiaans, is namelijk in de eerste plaats een heerlijke stad met een rijk en illuster verleden, een geweldige culturele en culinaire scene en een bruisend uitgaansleven. Het is de op drie na grootste stad in Italië en heeft een historisch centrum vol elegante pleinen, historische cafés en bijna 20 kilometer aan portici, zogenaamde wandelgalerijen.

Barokke paleizen en jugendstilcafés wisselen elkaar af, maar tussen al die geschiedenis door vind je ook veel moderne hotspots. Zoals Turijn eens, met de productie van de Fiat, voorloper was van de Italiaanse auto-industrie, zo blijft de stad graag innoveren. Enkele jaren geleden opende in Turijn bijvoorbeeld de allereerste slow food-supermarkt. Maar ook moderne kunst en veel bijzondere internationale tentoonstellingen vinden hun weg gemakkelijk naar Turijn.

Een plaats van belang is Turijn altijd geweest: lange tijd was het de hoofdstad van het Hertogdom van Savoye. Later (1861-1865) was Turijn zelfs de eerste hoofdstad van het koninkrijk Italië. De gunstige ligging aan de belangrijke rivier de Po heeft daar zeker een rol bij gespeeld. Tegenwoordig is de stad, althans bij veel buitenlandse toeristen, een wat minder populaire bestemming. Veel mensen kiezen bij een stedentrip eerder voor Milaan, Venetië of Rome. Misschien is dat maar goed ook; voorlopig blijft Turijn zo een fijne en betaalbare bestemming, met veel groen en weinig drommen toeristen. Daarmee is Turijn misschien wel een van de beste plekken om te proeven van de echte Italiaanse cultuur.

Turijn in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Turijn

Op Aeroporto di Torino:

KLM
KLM

Luchthavens bij Turijn

 • Aeroporto di Torino

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 2 uur
  Afstand tot centrum stad: 17 km.

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De luchthaven van Turijn (Aeroporto di Torino) ligt ongeveer 17 kilometer van het centrum van de stad, een autoritje van circa een half uur. Aan de terminal grenst ook een treinstation. Van daaruit kun je de trein nemen naar het station ‘GTT Dora’ in Turijn, een rit van ongeveer 20 minuten. De trein naar het centrum vertrekt tussen 5 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds elk half uur, een kaartje kost € 3,70 (enkele reis). De busservice van Sadem verzorgt eveneens vervoer naar het centrum van Turijn. Onderweg zijn er verschillende stops, de rit duurt daarom vaak wat langer: ca. 45 minuten. Een kaartje dient vooraf gekocht te worden en kost € 6,50 (enkele reis).

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Turijn.

Weersverwachting voor Turijn

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Turijn en Piemonte kunt kopen

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Turijn kun je terecht op de volgende websites:
Turijn-Nu
Turijn voor beginners
bijzondere plaatsen in Turijn
Piemonte-startpagina