Winkelen in Florence

Wie een dagje wil winkelen zit in Florence goed. Of je nu op zoek bent naar exclusieve designershops, tweedehands kleding, een paar schoenen of een mooi souvenir: de straten van Florence zitten vol leuke, gekke, authentieke en bijzondere winkels.

Shoppen op chique doe je in Florence in en om de Via de’ Tornabuoni. Armani, Cavalli, Ferragamo, Gucci; alle bekende Italiaanse modehuizen concentreren zich in dit gebied. Liefhebbers van labels kunnen tegenwoordig zelfs een bezoek brengen aan een heus Gucci-museum, gewijd aan het bekendste modemerk uit Florence.
Piazza della Signoria 10

Een mengelmoes aan mode, accessoires en souvenirshops vind je in de Via dei Calzaiuoli, die tussen de Duomo van Florence en het Piazza della Signoria loopt. Ook in het gebied rond de Duomo zelf zijn veel winkel(keten)s te vinden. De Via dei Cerretani, die vanaf de Duomo in de richting van het station vertrekt, biedt eveneens een groot aantal bekende winkels.

Hoewel de winkeltjes op de brug natuurlijk veel te toeristisch zijn, is het een must om in elk geval even over de Ponte Vecchio te hebben gewandeld. De goudsmeden en juweliers doen hier flink hun best de glimmende waren aan voorbijgangers te slijten. Ten slotte zijn ook op en om Piazza della Repubblica, waar zich in de Romeinse tijd het forum bevond, veel winkels gevestigd. In de buurt vind je onder andere het warenhuis La Rinascente, en aan het plein kun je een leuke Bialetti-store vinden.

Markten
De bekendste markt van Florence is de Mercato Centrale (Piazza del Mercato Centrale). Dit zijn overdekte markthallen waaronder al sinds 1877 verse streekproducten worden uitgestald. Veel inwoners van Florence doen hier hun dagelijkse boodschappen: van verse groente en fruit tot vlees, vis en andere ambachtelijke producten. Neem wel je Italiaanse woordenboek mee: in Florence eet men van oudsher graag en veel orgaanvlees en pens (trippa) – specialiteiten die je overal op de markt zult tegenkomen.

Op Piazza Ghiberti wordt dagelijks (behalve zondag) de Sant’Ambrogio markt opgebouwd. Ook hier kun je vooral terecht voor verse, overheerlijke streekproducten, groene en fruit, maar je vindt op deze markt ook veel huisraad, antiek en bloemen.