Bezienswaardigheden in Bari

De verschillende overheersers hebben hun sporen achtergelaten, vooral in het historische centrum van Bari. Daar zijn een bezoekje aan de Basilica di San Nicola en het Castello Svevo aanraders. Het ontdekken van de modernere kant van Bari – de winkels, de levendige boulevard – en uitstapjes in de omgeving maken je vakantie helemaal compleet!

Bari Vecchia
Een wandeling door het sfeervolle oude deel van Bari is fijn tijdverdrijf. Je komt er verschillende mooie kerken en theaters tegen en struint over pleintjes en door smalle steegjes. Het contrast met het moderne deel van de stad, Bari Nuova, is dan ook groot!

Basilica di San Nicola
Deze kerk, gewijd aan de patroonheilige van de stad San Nicola, is het ‘prototype’ geworden voor de Romaanse architectuur in Puglia. In 1087 werd de basiliek gebouwd om onderdak te bieden aan de overblijfselen van de heilige Nicola, Sint Nicolaas in het Nederlands. Binnen vind je een bijzondere altaarciborie (de oudste van heel Puglia), een gebeeldhouwde bisschopszetel en, in de crypte, de tombe van Sint Nicolaas. Het gaat hier inderdaad om de ‘goedheiligman’ uit Myra, wiens vrijgevigheid wij in Nederland jaarlijks vieren met Sinterklaas. Het graf in Bari is een belangrijk pelgrimsoord voor veel katholieken en voor orthodoxe Christenen uit Oost-Europa.
Largo Abate Elia, Bari

Castello Svevo
Hoewel het groene gras rondom het Castello Svevo helaas vaak wordt bezet door geparkeerde auto’s, is de middeleeuwse burcht kenmerkend voor het aangezicht van Bari. Het werd al in 1131 gebouwd maar raakte in de loop der jaren hevig in verval. In opdracht van Frederik II van Zwaben (Svevo in het Italiaans) werd het fort in 1233 helemaal gerenoveerd. Veel van wat je nu ziet, bijvoorbeeld de hoektorens, werd echter pas toegevoegd in de 16e eeuw, toen gravin Isabella van Aragon, prinses van Napels, er haar intrek nam. Binnen vind je ook het Museo della Gipsoteca, waar je de geschiedenis van architectonische decoraties in Puglia kunt volgen aan de hand van gipsen reproducties.
Piazza Federico II di Svevia 4, Bari

De kathedraal van Bari
De Cattedrale di San Sabino is de grote kathedraal van Bari. Het oorspronkelijke gebouw dateert al uit de 7e eeuw, maar de kerk kreeg pas bij grondige renovaties in de 12e en 14e eeuw haar huidige aangezicht. Middeleeuwen en barok gaan, architectonisch gezien, samen in de voorgevel van de kerk. San Sabino was voor San Nicola de eerste patroonheilige van Bari, vandaar de naam. Neem even de tijd om binnen te wandelen en de 14e-eeuwse fresco’s en originele mozaïekvloeren te bekijken.
Piazza dell’Odegitria 1, Bari

Pinacoteca Provinciale C. Giaquinto
In het Palazzo della Provincia kun je de Pinacoteca Provinciale Corrado Giaquinto bezoeken, waar een belangrijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit Puglia (kunst uit de 11e tot en met de 20e eeuw) huist.
Via Spalato, Bari

De boulevard
Rondom het historische centrum loopt, langs de zee, de Lungomare Imperatore Augusto, die overgaat in elegante boulevards met de namen Crollalanza en Nazario Sauro. Loop bijvoorbeeld op je gemak van de kathedraal naar de Pinacoteca Provinciale; je kunt de hele wandeling langs zee maken.
Lungomari Imperatore Augusto, Crollalanza en Nazario Sauro

Bezienswaardigheden in de omgeving van Bari:
Alberobello
Wie Puglia bezoekt, mag Alberobello niet overslaan. Deze hoofdstad van de ‘trulli’ ligt op zo’n 50 kilometer rijden van Bari – een route die je veel mooie vakantiefoto’s zal opleveren. Trulli zijn witte, sprookjesachtige huisjes met kegelvormige daken waarop met graffiti allerlei symbolen zijn aangebracht. Ze zijn kenmerkend voor de Valle d’Itria, het gebied tussen Bari en Tarente, komen overal op het land voor maar concentreren zich in het pittoreske, zij het wat toeristische, Alberobello.

De Sassi in Matera
Matera, zo’n 60 km van Bari, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Waarom dat zo is zul je snel ontdekken wanneer je in de stad bent. Hier bevinden zich de bijzondere Sassi, woningen en grotkerken die uit de rotsen gehouwen zijn. Een indrukwekkend schouwspel!