Gratis & goedkoop in Leuven

Dat het studentenleven een behoorlijk invloed heeft op je bestedingspatroon, is in Leuven goed merkbaar. Wie wil gaan stappen in Leuven die moet dat eigenijk doordeweeks doen, als de cafés in Leuven korting geven op het bier. Dit is om de studenten betaalbaar te laten stappen, maar als toerist kun je hier natuurlijk mooi van meeprofiteren. Op meerdere plaatsen worden ook zeer betaalbare dagmenu’s aangeboden. Voor de studentenkorting moet je wel in het bezit zijn van een geldige studentenkaart. En ook tweedehands winkels weten gretige bezoekers op waarde in te schatten. Een verblijf in Leuven hoeft dan ook zeker niet uit te lopen in een persoonlijk faillissement. Het is dan wel weer noodzakelijk om de chique kant van de stad lichtelijk te negeren.

We vermelden graag wat tips om met een gepast budget de stad Leuven te verkennen.

Musea
Wanneer je je ticket online boekt, heb je vaak een klein voordeel. Zo ook bij het M Museum van Leuven. Let wel op, je toegangsbewijs dien je wel afgedrukt mee te nemen.
M Museum
Op vertoon van je treinkaartje (NMBS) krijg je korting op de entree van je bezoek aan het oude stadhuis.

Universiteitsbibliotheek Leuven
De historische en andere bibliotheken van de Universiteit van Leuven zijn gratis te bezoeken. Echter dient men wel vooraf een dagkaart aan te schaffen tegen een borg van vijf euro. Dit bedrag ontvang je terug mits je de dagkaart voor sluitingstijd weer inlevert.
Universiteitsbibliotheek Leuven 

Het leuke van de stad Leuven zijn misschien wel de evenementen die er georganiseerd worden. Zo wordt er jaarlijks een gedichtendag georganiseerd, waarbij je deel kunt nemen aan een poetische tocht langs cafés en boekhandels. Vooraf wordt bekend gemaakt welke schrijvers en locaties er passeren. Dit soort avonden zijn gratis te bezoeken.
Cultuurcentrum

Het Leuvense Jazz festival is al meerdere jaren een succes. De stad laat zien dat Jazz meer is dan alleen muziek. Behalve huiskamerconcerten worden er films getoond, exposities georganiseerd en zelfs een quiz staat geheel in het teken van deze muziekstijl. Naast concerten waar je een toegangskaart voor dient aan te schaffen, worden er ook gratis optredens her en der in de stad verzorgd.
LeuvenJazz

Vintage winkelen
Leuven is voorzien van een aantal leuke vintage winkels. Aan de Kortestraat kun je bijvoorbeeld terecht bij Louvanist. Deze kledingwinkel biedt behalve leuke tweedehands kleding ook bijpassende sieraden en andere snuisterijen.
Louvanist
Kortestraat 2, Leuven

Bij Artdecoshopping aan de Constantin Meunierstraat kun je vervolgens allerlei jaren artikelen kopen die afkomstig zijn uit de twintigste eeuw tot ongeveer de jaren ’70. Dit unieke concept is uitgegroeid tot een deskundig geselecteerde collectie vanuit verschillende windstreken. Denk hierbij aan meubels, vazen, klokken, juwelen en verlichting.
Artdecoshopping
Constantin Meunierstraat 46, Leuven

Gratis stadswandelingen
Meer dan eens worden er boeiende wandelingen en fietstochten door de stad Leuven georganiseerd. Regelmatig kun je hier gratis aan deelnemen of tegen een zeer schappelijke vergoeding. Zo is er een wandeling waarbij de kunst van de stad centraal staat en kun je een fascinerende route lopen die je meer verteld over de Eerste Wereldoorlog en het leed dat werd geleden in Leuven. Check voor de actuele agende de onderstaande link.
Stadswandelingen