Bezienswaardigheden in Brussel

De prachtige historische bouwwerken, de imposante pleinen en boeiende musea zijn een greep uit de bezienswaardigheden van de wereldse stad Brussel. Al sinds zijn oorsprong staat de stad bekend als een bloeiende stad waar je goed zaken kunt doen. Eerst in de handel van lakens en later weer als habitat voor kunstenaars en wetenschappers. Deze ontwikkeling is nog altijd goed terug te koppelen. De stad staat bol van leuke kunst, design en bijzondere architectuur die de welvaart van weleer heeft meegebracht.

Hieronder volgt een kleine selectie van bijzondere bezienswaardigheden die tijdens een bezoek aan Brussel zeker niet vergeten mogen worden.

De Grote Markt
De prachtige statige gildenhuizen worden aan dit grote plein vergezeld met het gotische stadhuis uit de vijftiende eeuw. Elke twee jaar is de Grote Markt van Brussel het toneel voor het immense bloementapijt wat er gecreëerd wordt door tuinbouwarchitect E. Stautmans. Een ander prachtig bezienswaardig pand aan de Grote Markt is het Broodhuis. Hoewel er in het eerder gebouwde broodhuis daadwerkelijk brood werd verkocht, is er vandaag de dag het Museum van de Stad Brussel gevestigd.
FlowerCarpet Brussel

Manneke Pis
Hoewel deze beroemdste inwoner van Brussel niet veel groter is dan 58 centimeter, trekt hij jaarlijks miljoenen bezoekers. Deze petit Julien, zoals hij door de Franstaligen wordt genoemd, is zelfs wereldberoemd. Al sinds het jaar 1452 wordt er geschreven over een soort gelijk beeld op de hoek van de Eikstraat en Stoofstraat te Brussel. Het huidige beeldje werd gemaakt in de zeventiende eeuw door de Vlaamse beeldhouwer J. Duquesnoy de Oudere. Regelmatig is het ‘manneke’ doelwit van verschillende akties. Op speciale dagen wordt Manneke Pis op passende wijze aangekleed. De garderobe is terug te zien in het Stedelijk Museum.
Manneke Pis
Stoofstraat, Brussel

Het Atomium
Dit enorme futuristische bouwwerk werd omstreeks 1958 gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling. Hoewel het eigenlijk een tijdelijk project was is er mede door zijn populariteit besloten om het permanent te laten staan. Het bouwwerk wat door de Belgische ingenieur André Waterkeyn werd ontworpen is zo’n 102 meter hoog. Het gehele bouwwerk weerspiegelt een ijskristalmolecule die ongeveer 165 keer uitvergroot is. Vijf bollen zijn te bezoeken. Hier tref je onder andere een restaurant, een tentoonstelling over het ontstaan van het atomium, een kinderbol voor groepsactiviteiten en een tentoonstellingsbol voor tijdelijke exposities.
Atomium
Square de l’Atomium, Brussel

Koninklijke Paleis van Brussel
Elk jaar opent het koninklijke paleis voor een bepaalde periode zijn deuren voor het publiek. Vaak is dit gecombineerd met een bepaald thema. Het werk paleis van de Belgische koning werd gebouwd in de negentiende eeuw. In de eeuwen die volgden werden er delen aangepast of bijgebouwd. Eén van de mooiste zalen is de Troonzaal. Ook zijn er appartementen aanwezig waar regelmatig staatshoofden verblijven tijdens een officieel bezoek aan Brussel.
Koninklijk Paleis
Place des Palais, Brussel