Gratis & goedkoop in Riga

Riga is zeker geen dure stad. Maar wanneer je op een bescheiden budget reist, komt er een moment dat de fondsen laag zijn. Wij geven enkele tips voor dingen die helemaal gratis zijn.

Maskavas Forštate (Moskou wijk)
Zwerf door de wijk Moskou, Maskavas Forštate in het Lets, waar van oudsher etnische Russen woonden. Tegenwoordig een zeker niet zo welvarende wijk, maar wel interessant om te bekijken. In het midden van de wijk Moskou staat de Akademie van Wetenschappen, Latvijas Zinatnu akademij, een ongewenst cadeau van Sovjetleider Josef Stalin. Veel steden in het oostblok hebben een dergelijk gebouw ‘gekregen’ van Stalin, een constante herinnering dat zij deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

Houten huizen in Kalnciema straat
Ten westen van de Daugava rivier ligt Kalnciema iela. In deze straat en de straten in de buurt staan prachtig gerestaureerde houten huizen, typisch voor de Baltische Staten. Riga heeft in verhouding tot andere noord-Europese steden een groot aantal houten huizen. Veel van deze traditionele huizen waren behoorlijk vervallen, maar een prive initiatief zorgde ervoor dat nu 28 huizen in de Kalciema straat weer staan te schitteren. Slenter op je gemak door deze buurt. Als je op een zaterdag komt is er ook een openlucht markt in deze wijk.

Vrijheidsmonument
Het vrijheidsmonument uit 1935 is het symbool van de Letse onafhankelijkheid. Het staat midden in het centrum op Brivibas bulvaris. Een vrouwenfiguur houdt boven haar hoofd drie sterren die symbool staan voor de drie regionale culturen. Vreemd genoeg is dit monument tijdens de Communistische overheersing niet weggehaald. De Sovjets interpreteerden de drie sterren op een geheel eigen wijze; Moeder Rusland zorgt goed voor de drie nieuwe staten, Estland, Letland en Litouwen, voor ieder staat een ster. Ieder uur vindt hier het het wisselen van de wacht plaats.

Art Nouveau wijk
Meer dan 750 gebouwen in Riga zijn in flamboyante Art Nouveau stijl. Kijk altijd omhoog zodat je de mooie details ziet. De beste huizen vind je in Elizabetes iela op de nummers 2a, 4 en 13 en in Albert iela op nummer 33 en 108. Art Nouveau is een kunststroming ontstaan rond 1900 en gekenmerkt door tweedimensionale gevelelementen, geinspireerd door de natuur en moderne technieken. Dit alles weerspiegelt zich ook in het interieur en het meubilair.

Mezaparks wijk
Neem tram 22 richting Mezaparks in het noorden van Riga. Hoe verder weg van het centrum hoe vervallener de statige Art Nouveau huizen, maar toch nog steeds heel mooi. Chocoladefanaten stappen even uit bij de Laima chocoladefabriek en kopen een paar dozen Letse chocola. Op weg naar Mezaparks kom je langs een aantal eeuwenoude begraafplaatsen met groenverweerde zerken. Stap uit bij de Menes iela halte om het negentiende-eeuwse kerkhof Pokrov te bezoeken en bij de volgende halte als je liever het Grote Kerkhof met graven uit de zeventiende eeuw wilt zien. Onderdeel van deze begraafplaats is het Drie Gebroeders Kerkhof waar Letland’s oorlogsslachtoffers begraven liggen. Rij door naar de eindhalte voor een bezoek aan de dierentuin of een wandeling langs het Kisezersmeer.

TIP: Vier op 23 juni samen met de Letten de langste dag van het jaar en de daaropvolgende midzomernacht. Vóór zonsondergang wordt het Sint-Jansvuur ontstoken. Hoewel de zon voor korte tijd achter de horizon verdwijnt, wordt het niet echt donker.Meisjes en vrouwen vlechten kransen van weidebloemen. Alle mannen die Janis heten, het is immers hun naamdag, dragen kransen van eikenbladeren op hun hoofd. Kleurrijke optochten en feestelijke concerten markeren de dag.