Bezienswaardigheden in Trapani (Sicilië)

Trapani heeft een historisch centrum waar Moorse en barokke invloeden de straten sieren. Zeker wanneer je over de Via Garbibaldi wandelt (voetgangersgebied) zul je daar veel voorbeelden van tegenkomen. De inwoners van Trapani maken daar vooral ’s avonds graag hun passeggiata.

Cattedrale di San Lorenzo
In 1421 werd al opdracht gegeven voor de bouw van de kathedraal van Trapani, maar de laatste hand aan de architectonische en kunstzinnige verfraaiing van de kerk werd pas in 1801 gelegd. De kathedraal is open voor publiek en vrij toegankelijk.
Corso Vittorio Emanuele, Trapani

Palazzo Cavarretta
Aan de oostzijde van de Corso Vittorio Emanuele vind je een elegant gebouw dat onder twee namen bekend is: Palazzo Cavarretta en Palazzo Senatorio. Achter deze charmante façade, die wordt bekroond door twee klokken, zetelt de gemeenteraad van Trapani.
Via Torrearsa, Trapani

Chiesa del Purgatorio
De Chiesa del Purgatorio werd gebouwd in 1688. De standbeelden van de 12 apostelen werden pas aan het begin van de volgende eeuw toegevoegd door Alberto Orlando. Binnen vind je de Misteri, de beelden die een hoofdrol spelen tijdens de wereldberoemde processie die jaarlijks met Pasen door de straten van Trapani trekt. Tijdens die gelegenheid worden de Misteri naar buiten gedragen.
Piazzetta Purgatorio, Trapani

Santuario di Madonna Santissima Annunziata
Deze grote bezienswaardigheid in Trapani begon ooit, in de middeleeuwen, als de bescheiden Chiesa di Santa Maria del Parto. Pas enkele eeuwen later werd de basiliek flink uitgebreid en kreeg de kerk zijn huidige aanzien. Het hoogtepunt van veel gelovigen in Trapani is de Cappella della Madonna, achter het altaar. Daar bevindt zich het beeld van de Madonna van Trapani. Bij de kerk vind je ook een elegante, voormalige kloostergang, waar nu het Museo Pepoli huist.
Via Conte Agostini Pepoli 179, Trapani

De zoutmijnen van Trapani
Trapani wordt omringd door zoutmijnen. Even ten zuiden van de stad vind je direct al een aantal grote, vierkante bassins, aan de horizon omzoomd door oude zoutmolens. De aanblik van het zoutlandschap heeft iets magisch, en is alleen al daarom een bezoek waard. Het zout uit deze mijnen staat bekend als het beste zout van heel Italië.
Via G. Garibaldi 138, Paceco

Scopello
Het dorp zelf bestaat uit niet meer dan 2 straten, maar Scopello is zo idyllisch dat het toch de moeite waard is om naartoe te rijden. Aan het strand beneden ligt de tonnara – de oude tonijnvisserij – van het dorp, waar je tegenwoordig niet meer kunt vissen maar wel overnachten. De appartementjes liggen direct aan zee, dus je kunt zo vanaf je terras een duik nemen in het kristalheldere water.

Riserva Naturale dello Zingaro
Vanaf Scopello is het nog 2 kilometer lopen naar Italiës allereerste natuurreservaat, het Zingaro-park. Er zijn twee hoofdingangen: een bij Scopello en een bij San Vito lo Capo. Een wandeling via een aangegeven route van de ene naar de andere ingang duurt ongeveer 4 uur. Het park is een van de sterattracties van de noordwestelijke kustlijn van Sicilië.
Via Segesta 197, Castellammare del Golfo

Egadische eilanden
Het grootste eiland van deze eilandengroep in de Middellandse Zee, voor de kust bij Marsala/Trapani, is Favignana. Een leuke manier om Favignana te ontdekken is per fiets – het eilandje is voor een groot deel plat dus dat is goed te doen. Ga voor de mooiste stranden naar Miramare en Lido Burrone. Vanuit Trapani en Marsala vertrekken dagelijks veerboten naar Favignana.

Pantelleria
Het jetseteiland Pantelleria is, niet verwonderlijk, met het vliegtuig te bereiken, maar je kunt wat geld besparen door gewoon de veerboot te nemen die dagelijks vertrekt vanuit Trapani. Hoewel er weinig grote bezienswaardigheden zijn, is een bezoek aan het eilandje een hele ervaring. Het landschap wordt gekenmerkt door zwarte lavasteen, groene wijnvelden en prachtige mediterrane flora en fauna.

Segesta
Een betoverende aanblik: de 5e-eeuwse, Dorische tempel van Segesta in het woeste, ongerepte Siciliaanse binnenland. In de resten van het oude Griekse theater worden jaarlijks in het hoogseizoen nog voorstellingen gegeven. Zowel naar de tempel als naar het theater is vervoer per bus geregeld.