Bezienswaardigheden in Valladolid

Er zijn bezienswaardigheden genoeg in Valladolid. De robuuste Middeleeuwse studentenstad heeft een indrukwekkende kathedraal, een aantal leuke musea, het huis van Columbus en een groot stadspark.

Kathedraal
Koning Felipe II gaf architect Juan de Herrera in de 16e eeuw de opdracht voor het bouwen van een kathedraal in Valladolid, maar beider dood zorgde voor vertraging en pas in 1668 werd de kerk geopend. Blikvanger in het interieur is het altaarstuk van Juan de Juní uit 1562.
Calle de Arribas 1, Valladolid

Museo Nacional de Escultura
Het nationale beeldhouwmuseum herbergt een indrukwekkende collectie Middeleeuwse polychrome beelden. Je vindt er werken van o.a. Alonso de Berruguete, Juan de Juní en Gregorio Fernández. Topstukken uit de collectie zijn de expressieve fragmenten van  Berruguete’s altaar uit Valladolid’s Iglesia de San Benito. Het museum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van de stad: het Colegio de San Gregorio (1496), een mooi voorbeeld van de Isabelliaanse Gothiek. Entree 3 euro. Zaterdagmiddag en zondag (10-14 uur) gratis.
Museo Nacional de Escultura
Cadenas de San Gregorio 2, Valladolid

Museo de Valladolid
Het Valladolid Museum is gevestigd in het 15e eeuwse Palacio Fabio Nelli. De collectie is onderverdeeld in een archeologisch gedeelte (met vondsten uit het paleolithicum tot en met de Middeleeuwen) en een gedeelte met kunst uit de 15e tot en met 17e eeuw. Je kunt er o.a. schilderijen, meubels, tapijten en keramiek bewonderen. Entree € 1,20.
Museo de Valladolid
Plaza de Fabio Nelli, Valladolid

Casa Museo Colón
Het Casa Museo Colón is een erg leuk museum. Op de maar liefst 4 verdiepingen nemen interactieve tentoonstellingen en mooie oude landkaarten je mee op reis naar Amerika met ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans). Entree € 2,-. Casa Museo Colón
Calle de Colón, Valladolid

Patio Herreriano
Voor moderne na-oorlogse Spaanse kunst ga je in Valladolid naar het Museo Patio Herreriano, gevestigd in een voormalig Renaissance-klooster. Je vindt er o.a. werken van Salvador Dalí, Joan Miró, Eduardo Chillida, Jorge Oteiza en Antoni Tápies.
Museo Patio Herreriano
Calle de Jorge Guillén 6, Valladolid

Colegio de Santa Cruz
Het Colegio de Santa Cruz is een stop waard vanwege de mooie zuilen-patio en de realistische Christus-sculptuur. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te bezoeken.
Calle Cardenal Mendoza, Valladolid

Iglesia de San Pablo
Op de Plaza de San Pablo staat de Iglesia de San Pablo, een extravagant meesterwerk van Isabelliaanse gothiek. Zowat iedere centimeter van de façade is prachtig bewerkt.
Iglesia de San Pablo
Plaza de San Pablo, Valladolid

Palacio de Pimentel
In het Palacio de Pimentel werd op 12 Juli 1527 de toekomstige koning Felipe II geboren. Op een tegeltableau In de entree zijn de belangrijkste momenten uit het leven de koning afgebeeld. In het gebouw worden ook regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.
Plaza de San Pablo, Valladolid

Museo Casa de Cervantes
De Spaanse schrijver Cervantes (bekend van Don Quichot) woonde tussen 1603 en 1606 in Valladolid. Het huis waar hij met zijn familie woonde en waar hij de laatste finishing touch aan zijn meesterwerk gaf, geeft bezoekers een kijkje in het leven van een 17e eeuwse Castiliaanse adellijke familie.
Museo Casa de Cervantes
Calle del Rastro, Valladolid

Museo de la Ciencia
Het wetenschappelijk museum van Valladolid, het Museo de la Ciencia is gevestigd in een bijzonder gebouw, dat een combinatie is van een oude stenen fabriek en een moderne toren en te bereiken is via een door architect Calatrava ontworpen brug. In het museum vind je diverse wetenschappelijke, interactieve tentoonstellingen en ook een planetarium.
Museo de la Ciencia
Avda. de Salamanca 59, Valladolid