Bezienswaardigheden in Cagliari (Sardinië)

‘It is strange and rather wonderful, not a bit like Italy… Lost between Africa and Europe, belonging to nowhere,’ zo schreef D.H. Lawrence over Cagliari, de hoofdstad van het eiland Sardinië, toen hij de stad in 1921 bezocht. En hoewel Cagliari wel wat moderner is geworden dan tijdens zijn reis, is die bijzondere sfeer nog steeds bewaard gebleven. Dankzij de unieke combinatie van de historische stad, de uitgestrekte stranden, met name Poetto, en de talloze flamingo’s is Cagliari nog steeds een beetje een exotische bestemming.

Het oude Castello
Het oude centrum van Cagliari bestaat uit vier wijken: Castello, Villanova, Stampace en Marina. De wijk Castello vormt het historische hart van de stad, met smalle, steile straatjes die volgens D.H. Lawrence doen denken aan de steegjes in Jeruzalem. De wijk is een must see tijdens je bezoek aan Cagliari, niet in het minst vanwege het geweldige uitzicht over de stad en over zee. Bezoek zeker de kathedraal Santa Maria del Castello en het Palazzo Vicoregio.

Cittadella dei Musei
Deze groep van musea is gebouwd op de plek van het voormalige Koninklijke arsenaal in Cagliari. Er is een Archeologisch Museum, met een collectie die je mee terug in de tijd neemt, naar de prehistorie, de overheersing van de Feniciërs (die de stad Karalis doopten), Carthagers en Romeinen. Hier vind je ook veel informatie en overblijfselen uit de tijd van de nuraghi, de schitterende stenen bouwwerken die overal op Sardinië te zien zijn.
Viale Regina Elena, Cagliari

Torre dell’Elefante
De ‘Toren van de Olifant’ werd in de veertiende eeuw gebouwd door de Pisanen om de Spaanse troepen tegen te kunnen houden. De toren maakte deel uit van een grotere verdedigingslinie met meerdere torens, maar is helaas als enige overgebleven. De toren dankt zijn naam aan de kleine witte olifant aan de zijkant. Van boven op de toren heb je een uniek uitzicht over een klein stukje paradijs op aarde.
Via Santa Croce, Cagliari 

Botanische tuin
De Orto Botanico van Cagliari is een van de mooiste van heel Italië. De tuin werd in 1866 aangelegd door Patrizio Gennaro en is inmiddels uitgegroeid tot een oase van bijzondere bomen die op warme dagen zorgen voor lekker veel schaduw, meer dan 500 soorten bloemen en planten, een vijver met waterlelies, een oud Romeins waterreservoir (waar wel 100.000 liter water in kon worden opgeslagen!) en cactussen die de oude stenen lijken te omarmen.
Orto Botanico di Cagliari
Via Sant’Ignazio da Laconi, Cagliari

Het oude amfitheater
De Romeinen bouwden in Cagliari een robuust amfitheater, waarvan de laatste stenen nog altijd te bezoeken zijn. Hoewel veel van het theater werd gesloopt om kerken mee te bouwen, krijg je een goede indruk van hoe de Romeinen hier lang geleden hebben genoten van spektakelstukken. In het theater worden regelmatig concerten gehouden; een aanrader!

Anfiteatro Romano di Cagliari 
Via Sant’Ignazio da Laconi 

Forza!
Voetbalfans moeten zeker even een kijkje nemen in een ander soort theater, het Sant’Elia stadion, de thuisbasis van het voetbalelftal van Cagliari. Hoewel het natuurlijk geen Inter of Juventus is, speelt Cagliari wel in Serie A, dus met een beetje geluk kun je een spannende wedstrijd zien en meegenieten van het Sardijnse voetbaltemperament.

Cagliari Calcio
Via Amerigo Vespucci

Stadsstrand Poetto
Heerlijk, zo’n stad aan het strand! Poetto, het zeven kilometer lange stadsstrand van Cagliari, biedt een fijn zandstrand en een azuurblauwe zee om een frisse duik te nemen. Dankzij de enorme uitgestrektheid is het hier nooit echt druk, ondanks het feit dat de inwoners van Cagliari hier als het maar even kan heen komen. Lunch tijdens je dagje strand bij Ricciomania, een van de kraampjes op het strand, waar je echt de linguine ai Ricci (met zee-egels) moet proeven.