Bezienswaardigheden in Bergamo

De meeste historische bezienswaardigheden vind je in de Città Alta. De Città Bassa is veel moderner, en daardoor zeer geschikt om te winkelen en te flaneren.

Kunst met een grote K
Bergamo heeft een bijzonder interessant kunstmuseum, de Accademia Carrara, die is genoemd naar graaf Giacomo Carrara, een rijke inwoner van de stad. Deze graaf was een verwoed kunstverzamelaar, en bij zijn dood liet hij zijn kunstcollectie, met duizenden werken van beroemde meesters, na aan de stad. Er is bijzonder werk van bekende Italianen te zien, met doeken van onder anderen Bellini, Botticelli en Rafaël. Sinds de jaren negentig beschikt het museum ook over een collectie moderne kunst, met werk van wereldberoemde artiesten als Kandinsky.

Let op: de Accademia Carrara is op dit moment gesloten vanwege een grootschalige restauratie. Een deel van de collectie is nu te zien in het Palazzo della Ragione in de Città Alta. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.
Accademia Carrara
Piazza Giacomo Carrara 82, Bergamo

Kunst in de kathedraal van Bergamo
Bij een bezoek aan een Italiaanse stad kun je de plaatselijke kerken niet overslaan. De Santa Maria Maggiore is alleen van buiten al een uniek complex. Ook binnen is er veel moois te zien, zoals de fresco’s van Lorenzo Lotto en gobelins uit Florence en Vlaanderen. In de Duomo ligt ook Gaetano Donizzetti begraven, een wereldberoemde componist die in Bergamo werd geboren.

De kathedraal, die aan hetzelfde plein ligt als de Santa Maria Maggiore, was eerst gewijd aan de heilige Vincentius, maar kreeg later Sant’Alessandro, de beschermheilige van Bergamo, als naamgever. Ga binnen vooral even kijken naar de schilderijen van de Venetiaanse schilders Bellini en Tiepolo. Naast de Duomo vind je de doopkapel en de speciale grafkapel van Bartolomeo Colleoni.
Piazza Duomo, Bergamo

Het oude plein
Het Piazza Vecchia, oftewel het oude plein, is het kloppend hart van de Città Alta. Het plein wordt omringd door een scala aan schitterende gebouwen. Het Palazzo del Podestà, het Palazzo della Ragione (waarin je nu tijdelijk een deel van de collectie van de Accademmia Carrara vindt) en de Biblioteca Civica geven het plein een statig karakter, maar toch is de sfeer er levendig en gezellig. Op de terrassen rondom de Fontana Contarini is het goed toeven. Onder het genot van een drankje zie je het hele schouwspel van de stad aan je voorbijtrekken, van jonge bambini die een ijsje eten tot oude mannetjes die de dag doorspreken of een voetbalwedstrijd analyseren.
Piazza Vecchia, Bergamo

De grote klok
Een weids uitzicht heb je vanaf de Torre Civica, die door de inwoners van Bergamo ook wel Il Campanone wordt genoemd, de grote klok. Elke avond om klokslag 22.00 uur slaat hij – jawel – honderd keer. Vroeger gold dit als waarschuwing dat de stadspoorten dicht gingen. Als je de stad uit wilde, had je precies honderd slagen de tijd. Het ritueel is nu vanuit dat opzicht niet meer nodig, maar wel leuk! Dankzij de lift is het een kleine moeite om de toren te ‘beklimmen’. Eenmaal boven kun je met mooi weer zelfs de Alpen zien.
Piazza Vecchia, Bergamo

Parco delle Rimembranze
In dit park in de Città Alta, dat is aangelegd rondom een middeleeuwse burcht, kun je alle indrukken van Bergamo op je in laten werken. Maak een wandeling tussen de bomen of picknick op een van de frisgroene grasvelden. Het park biedt een mooi uitzicht over de stad.
Piazzale Brigata Legnano, Bergamo

Flaneren
In de Città Bassa vind je geen middeleeuws aandoende straten en pleintjes. Dit lagere gedeelte van Bergamo is pas in de negentiende eeuw aangelegd. De straten zijn dus moderner – en breder – en daarmee zeer geschikt voor de dagelijkse passeggiata, de avondwandeling die de inwoners van Bergamo graag maken. Vooral op de Sentierone wandelen de inwoners van de stad heen en weer en brengen ze elkaar op de hoogte van de laatste nieuwtjes.