Gratis & goedkoop in Samos

Behalve zon, zee en stand heeft het Griekse eiland Samos nog veel te bieden. Het groene heuvellandschap leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het maken van avontuurlijke wandelingen. Zowel voor gevorderde wandelaars als voor de beginners zijn er uitstekende routes te volgen. Je moet hierbij natuurlijk wel rekening houden met de weersomstandigheden. Tijdens de maanden juni, juli en augustus loopt de temperatuur behoorlijk op. Zoek dan ook regelmatig de schaduw op en zorg dat je voldoende drinkt. Een wandeling naar de watervallen van Ambelos is leuke tijdsbesteding. De watervallen zijn gelegen bij de plaats Agios Konstantinos. Hier volg je de borden ‘Stavrinides’ om uiteindelijk het bord met daarop de tekst ‘to waterfalls and caves’ te bereiken.

Archeologische Museum
Een andere leuke en goedkope tip is het bezoeken van het archeologische museum in Samos-Stad. Hier kom je vrijwel alles te weten over de geschiedenis van het eiland, zijn er regelmatig boeiende exposities te bewonderen en kun je het bijna vijf meter hoge Kourkos van Samos beeld bewonderen. De entree tot dit museum betreft enkele euro’s.

Samos Wijnmuseum
Sinds de oprichting in 2005 zijn er al veel bezoekers geweest in dit museum voor het maken van traditionele wijnen. Je kunt hier zelf het proces aanschouwen vanaf het groeien van de wijnstokken tot het plukken van de druiven tot aan de wijn in de fles. Natuurlijk mag een proeverij aan het einde van je bezoek niet ontbreken.
Samos Wijnmuseum
Malagari, Samos

Megalo Seitani Beach
Voor het-alleen-op-de-wereld gevoel moet je beslist dit strand bezoeken. Megalo Seitani ligt in het noordwesten van Samos en heeft geen directe weg ernaartoe. Dit verklaard meteen waarom het er zo rustig is. Ook is er geen strandtent, dus moet je zelf voor eten en drinken zorgen. Dit alles wordt beloont met een zeer rustig doch prachtig zandstrand.

Marathokambos
In dit schitterende zeemansdorp lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Pittoreske pleinen worden vergezeld door smalle straten met daarin kleine witte typische Samiotische huizen. In en rondom de haven van Órmos Marathókambou werden vroeger zeilboten en schepen gebouwd. Nu tref je er voornamelijk gezellige horeca en bijbehorende terrassen. Natuurlijk leent de prachtig blauwe zee zich uitstekend voor verkoeling op de soms erg warme dagen.