Bezienswaardigheden in Samos

Vanuit je vakantieverblijf zijn er meerdere mogelijkheden om invulling aan je dag te geven. Je kunt op het eiland Samos namelijk bijzonder fraaie en idyllische dorpen bezoeken. De dorpjes Mytilini en Marathokambos zijn prachtige voorbeelden. Behalve de rust en het indrukwekkende landschap is er ook qua cultuur genoeg te ontdekken. Zeker in de buurt van de grotere plaats Pythagorion zijn er veel historische bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn Romeinse baden, een oud theater en het Panagia Spiliani Klooster te bewonderen. En wist je bijvoorbeeld dat dit de geboorteplaats was van de wiskundige Pythagoras?
Op verschillende plaatsen van het eiland zijn zeer fraaie stranden te ontdekken. De mooiste stranden zijn volgens vele Psili Ammos in het oosten, Livadaki Beach in het noord-oosten en het kiezelstrand van Kokkari Beach in het noorden. Maar natuurlijk is het aan te raden om het mooiste strand zelf uit de kiezen. Blijf daarom vooral niet op één plek, maar trek er op uit om dit geweldige eiland zelf te ontdekken.

Archeologische vondsten
In en rondom de plaatsen Pythagorion en Hera zijn opmerkelijke vondsten uit het verleden te bewonderen. Liefhebbers van de Griekse oudheid mogen dan ook zeker deze plaasten niet overslaan. Je treft hier onder andere resten van de Tempel van Hera, Hecatompedon I en II, het standbeeld van Pythagoras, het Panagia Spiliani Klooster, het aquaduct van Eupalinus en het oude Byzantijnse kasteel Lykourgos Logothetis. Trek vooral goede schoenen aan en zet met zonnig en warm weer een hoed of een pet op. Er is soms erg weinig schaduw op deze plekken te ontdekken.

Klooster Timiou Stavrou
Met de heuvels van Samos op de achtergrond kleurt het  Timiou Stavrou klooster uit prachtig op. Het monnikenklooster behoort tot de oudste van het eiland en wordt alleen daarom al veelvuldig bezocht. Maar een bezoek is zeker de moeite waard. Het Timiou Stavrou klooster ligt tussen de dorpen Koumaradel en Mavratzei ingesloten. Elk jaar op veertien september komen inwoners van Samos uit alle hoeken en gaten richting deze klooster om samen het jaarlijkse kloosterfeest te vieren. De monniken die er nog altijd wonen houden zelf de tuin bij. Deze staat vol met citrusvruchten, olijven en bloemen. Bij het klooster is tevens een waterbron te vinden met daarin water waarvan men zegt dat als je er van drinkt, je zeker nog eens terug zult komen.

Folklore Museum
In de plaats Pythagorion is het Folklore Museum gelegen. Dit museum laat zien hoe het dagelijkse leven er rond het begin van de twintigste eeuw uitzag. Er worden allerlei landbouwvoorwerpen tentoongesteld, maar ook meubels en oude ambachtswerktuigen.

Kokkari
De plaats Kokkari ligt ongeveer een kleine tien kilometer ten noordwesten van Samos-stad. Met name de stranden en het gezellige uitgaansleven zijn erg populair. In het kleine knusse haventje kun je lekker eten en heb je daarbij een prachtig uitzicht over zee. ’s Avonds wanneer de lichtjes aangaan wordt de sfeer van Kokkari nogmaals versterkt. Maar dat moet je zeker met eigen ogen eens aanschouwen.

Panagia Spiliani
Deze bijzondere kerk van Samos is gelegen in een grot iets ten noorden van de plaats Pythagorion. Na het bewandelen van net geen honderd treden, kom je in een klein kerkje met daarin de beeltenis van de Heilige Maagd Maria. Voordat de grot als kerk diende werd er voornamelijk kalksteen opgeslagen waarmee de stad Samos deels werd opgebouwd.