Bezienswaardigheden in Oberhausen

De Duitse stad Oberhausen, met zijn industrieel erfgoed, heeft voldoende in huis om het zijn gasten naar de zin te maken. Met name in het ‘Neue Mitte’ het nieuwe centrum van de stad, heeft een enorme aantrekkingskracht op de vele bezoekers. CentrO heeft behalve een prachtig winkelcentrum ook in de nabij omgeving een evenementenhal, bioscoop, Sea-Life aquarium, galeries en de König-Pilsener Arena.

Op andere plekken in Oberhausen zijn bezienswaardigheden te ontdekken als de Stadschouwburg, Schloss Oberhausen, Oberhausen Memorial Hall, Gasometer Oberhausen, LVR Industrial Museum en Landgoed Riphorst.
Aan de Oude Markt ‘Altmarkt’ van Oberhausen is nog een stukje nostalgie te vinden. Er staat een oorlogsmonument ‘Siegessäule’, er wordt dagelijks een versmarkt georganiseerd en via de Markstraße kun je een kijkje nemen in de Herz-Jesu-Gemeinde een katholieke kerk.
Wanneer je graag iets meer te weten wilt komen over de stad en de geschiedenis, dan kunnen we de Stadstours van harte aanbevelen. Bij het bureau voor toerisme kunnen ze je er alles over vertellen.

CentrO
Dit nieuwe deel van de stad Oberhausen is een compleet entertainment gebied. Je kunt hier fantastisch winkelen, een bezoek brengen aan het Sea-Life Aquarium of gewoon genieten van een heerlijke maaltijd en bijpassend drankje. In de maand december kan het er extra druk zijn. Er wordt dan namelijk een kerstmarkt georganiseerd waarbij de stad een duidelijk visitekaartje achterlaat.
CentrO
Centroallee 1000, Oberhausen

Gasometer
Daar waar men vroeger het overschot van hoogovengas en kolengas opsloeg, is tegenwoordig een indrukwekkende tentoonstellingsruimte gecreëerd. De Gasometer van Oberhausen ligt op de Europese Route van het Industrieel Erfgoed. De gashouder werd gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Middels een rondleiding kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het bouwwerk. Kijk voor meer informatie omtrent de huidige tentoonstellingen op de onderstaande link.
Gasometer
Arenastraße 11, Oberhausen 

LVR Industrial Museum
Het Rheinisches Industriemuseum is een museum waarin met name de geschiedenis omtrent de industrie rondom het Ruhr gebied aan bod komt. Het museum is gevestigd in verschillende gebouwen. Er zijn vestigingen te bezoeken in de voormalige Altenberg Zinkfabriek, in het voormalige ‘Hauptlagerhaus der Gutehoffnungshütte’ een opslagplaats van grondstoffen voor de staalindustrie, Het St. Antony Ironworks fabrieksgebouw en in Museum Eisenheim.
LVR Industrial Museum
Altenberg Zinkfabriek, Hansastraße 20, Oberhausen.

Tanzender Strommast
Net even buiten het centrum van Oberhausen is een grappig kunstwerk te bewonderen. De ‘dansende hoogspanningsmast’ is ontstaan tijdens een kunstproject ‘Emscherkunst’ aan de oevers van de rivier de Emscher. Het kunstwerk met de naam ‘Sorcerer’s Apprentice’ is een idee van de artiestengroep uit Berlijn, Inges Idea.
Tanzender Strommast