Bezienswaardigheden in Bonn

Het overwegend compacte centrum van de stad Bonn leent zich uitstekend voor het bezoeken van bezienswaardigheden tijdens een weekend of enkele dagen. Een aantal musea liggen bijvoorbeeld vlak naast elkaar aan de Bundestraße die ook wel de Museum Mile of in het Duits ‘Museumsmeile’ worden genoemd. Hier tref je het Deutsches Museum Bonn, Haus der Geschichte (Huis van de Geschiedenis), Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland (Kunst en Exhibition Hall van de Bondsrepubliek Duitsland), Kunstmuseum Bonn en het Zoologisches Forschungsmuseum Alexander Koenig (Zoölogische Museum Onderzoek Alexander Koenig). Elk jaar opnieuw vieren zij samen het grote Museum Mile Festival waar jong en oud veel plezier aan beleefd.
En natuurlijk mag een bezoek aan het museum over de beroemdste inwoner van de stad Bonn niet ontbreken. De wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven is namelijk geboren aan de Bonngasse nummer 20.
Andere bijzondere bezienswaardigheden van de stad Bonn zijn het oude stadhuis, de kerk ‘Das Bonner Münster’, de Kruezbergkirche, Federal Quarter ‘Bundesviertel’, de botanische tuin van het Poppelsdorfer kasteel ‘Botanischer Gartner Poppelsdorfer Allee’ en de Post Tower.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepubliek Deutschland
In dit moderne museum werd geopend in 1992. De Oostenrijkse architect Gustav Peichi heeft met zijn bijzondere ontwerp een wedstrijd tussen meerdere kandidaten ruimschoots gewonnen. Het museum is een plek waar men de politieke geschiedenis heeft gecombineerd met spiritualiteit, cultuur en kunst. De wisselende tentoonstellingen zorgen voor constante beweging waardoor de interesse niet verloren raakt. Opmerkelijk voor dit museum is bijvoorbeeld de herdenkingsplaats van prominenten die gestorven zijn aan de ziekte aids. Dit deel van het museum wordt ‘Kaltes Quadrat’ het koude plein genoemd.
Bundeskunsthalle
Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn

Münster Basiliek
Als symbool van de stad mag de Münster kathedraal van Bonn rekenen op veel bekijks. De prominente ligging en het majestueuze uiterlijk werken hier natuurlijk uitstekend aan mee. Deze katholieke Münster kerk werd tussen de elfde en dertiende eeuw gebouwd. Er zijn duidelijke gotische en Romaanse stijlen te ontdekken die de kerk het bijzondere uiterlijk verschaffen. Van de vijf torens meet de hoogste ongeveer 95 meter. Binnen zijn er veel barokke stijlen te bewonderen en twee prachtige altaren uit de zeventiende en achttiende eeuw.
Bonner Münster 
Münsterplatz, Bonn

Beethoven-Haus Museum
Als beroemdste inwoner van de stad heeft de componist Beethoven hier zijn eigen museum. Beethoven werd geboren aan de Bonngasse nummer 20 en verhuisde na een tijdje naar de Rheingasse en vervolgens naar Wenzelsgasse. Het huis aan de Bonngasse is uiteindelijk het enige overgebleven pand waar hij heeft gewoond. Nu vandaag is dit het museum waar we een blik kunnen werpen in het leven van deze meesterlijke componist, virtuoos, dirigent en bovenal musicus.
Beethoven-Haus Bonn
Bonngasse 18-26, Bonn

Freizeitpark Rheinaue
Het Rheinaue park is hét park waar de inwoners en haar bezoekers zich graag terugtrekken voor plezier en ontspanning. Het park telt ongeveer 160 hectare en is daarmee het grootste park van Bonn en omstreken. Met ongeveer 45 kilometer aan wandel- en fietspaden is het tevens uitermate geschikt voor het beoefenen van verschillende sporten. Voor de kinderen zijn er meerdere speeltuinen en grasvelden en de rustzoekers kunnen een plekje veroveren aan één van de prachtige meren. Regelmatig wordt het Rheinaue park gebruikt voor verschillende festiviteiten zoals rommelmarkten, Rhein in Flammen en voor verschillende muziek concerten. Daarnaast kun je er ook een boottocht maken over de Auensee of een bezoek brengen aan de Japanse Tuin. De toegang is gratis.