Eten & drinken in Triest

Triëst ligt in een grensgebied. Aan deze contreien wordt ook wel, met een Duitse term, de naam Mitteleuropa gegeven. De keuken van dat Mitteleuropa heeft iets in zich van vrijwel iedere streek die je er vindt. Beroemd in Triëst en omgeving is de Jota; een simpele maar smaakvolle soep met bonen en aardappelen. Natuurlijk is de stad, gelegen aan het water, ook een perfecte plek om visgerechten te bestellen. Sardoni bijvoorbeeld, grote sardines, worden hier gefrituurd of gemarineerd met azijn.

Zoetekauwen zullen extra blij zijn met de Weense invloeden in Triëst; je vindt er tot op de dag van vandaag allerlei Oostenrijkse deegspecialiteiten zoals strudel en sachertorte.

Caffè degli Specchi
In 1839 opende dit café zijn deuren in Triëst, aan het toenmalige Piazza Grande. Het plein is sindsdien enkele keren van naam veranderd en heet nu Piazza dell’Unità, maar Caffè degli Specchi is nog altijd een begrip. Dankzij de centrale ligging is het altijd het ontmoetingspunt van de stad geweest, waar je terecht kon voor de laatste politieke en economische nieuwtjes. Hoewel je er tegenwoordig steeds minder locals ziet, geniet je hier met een caffè op het terras nog altijd van het uitzicht over het plein, met de zee op de achtergrond.
Caffè degli Specchi
Piazza dell’Unità 7, Triëst
€€

Caffè Stella Polare
Een begrip in Triëst, vlak bij Piazza della Repubblica. Vanaf de opening was Caffè Stella Polare een van de favoriete ontmoetingsplekken van allerlei intellectuele figuren. Veel Amerikanen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog langs Triëst kwamen, troffen Stella Polare aan als een populaire dansgelegenheid. Aan die danspartijen verloor Triëst een hoop jonge vrouwen; zij vertrokken voorgoed naar de Verenigde Staten, als echtgenotes van de jonge Amerikaanse soldaten.
Caffè Stella Polare  
Piazza Sant’Antonio 6, Triëst

Caffé Pasticceria Pirona
In ieder café in Triëst kun je genieten van een cappuccino met wat lekkers erbij, maar bij Pirona is een beetje zoetigheid bij de koffie echt een must. Pirona is café en banketbakker tegelijk, en de verfijnde lekkernijen die ze maken zijn beroemd in de stad. Wie ook beroemd is, is een voormalig stamgast van Pirona: James Joyce. Hij zou in dit café zijn beroemdste boek Ulysses hebben voltooid.
Caffé Pasticceria Pirona
Largo della Barriera Vecchia 12, Triëst

Cafè del Mar
Zoek je een goede plek voor een uitgebreide Italiaanse aperitivo in Triëst? Dan moet je zeker even naar Cafè del Mar. In de zomer is er een buitenbar en kun je heerlijk in de zon zitten op het grote terras. ’s Nachts verandert Cafè del Mar in een hippe club.
Cafè del Mar
Via San Nicolò 3, Triëst
€€

Al Bagatto
Er zijn maar 25 zitplaatsen bij Al Bagatto, dus reserveren is aan te raden. Maar het eten smaakt er niet minder goed om. Hier kun je terecht als je van dagverse vis houdt, op heerlijke en uiteenlopende wijze bereid. Naast een uitgebreide menukaart is er ook een indrukwekkende wijnkaart, die je tevens de mogelijkheid biedt om kleine ‘proeverijen’ te bestellen.
Ristorante Al Bagatto
Via Cadorna 7, Triëst
€€