Bezienswaardigheden in Ancona

Ancona wordt ten onrechte vaak vergeten door toeristen, die in deze omgeving liever Pesaro of Urbino bezoeken. De stad heeft namelijk veel te bieden. Er zijn talloze bezienswaardigheden in het historische centrum en je vindt in de stad veel gezelligheid in de vorm van bars, restaurants en winkeltjes. Het mooie uitzicht vanaf de dom van de stad is bovendien een niet te missen ervaring!

Duomo di San Ciriaco
Het domplein van Ancona heeft een geweldige panoramische ligging. Vanaf de Monte Guasco, waar de kathedraal van Ancona pronkt, is het uitzicht over de stad prachtig. De Duomo di San Ciriaco werd gebouwd op de plek waar eens een Romeinse tempel stond. Architectonisch gezien is de dom een mengeling van romaanse decoratieve elementen en een traditioneel Byzantijnse plattegrond in de vorm van een (Grieks) kruis. De gebeeldhouwde leeuwen die over de zee uitkijken zijn in de loop der jaren symbolen van de stad geworden. Wie sportief is aangelegd kan de Monte Guasco te voet bestijgen, maar er gaan ook verschillende bussen naar boven voor wie dat niet aandurft.
Piazzale del Duomo, Ancona

Piazza del Papa
Het hart van het oude centrum van Ancona wordt gevormd door Piazza del Papa. Het is vernoemd naar het standbeeld van paus Clemens XII, de paus die verantwoordelijk was voor de renovatie van de haven in de 18e eeuw. Je vindt aan het plein ook het Palazzo del Governo, de Chiesa di San Domenico en de Torre Civica.
Piazza del Papa, Ancona

Chiesa di Santa Maria della Piazza
In de oude wijk Porto vind je de kerk Santa Maria della Piazza, gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Precies op die plek stond al een vroegchristelijk kerkje, dat in de 4e eeuw was neergezet. De nieuwe kerk werd bovenop de resten van deze kleine voorganger gebouwd. De oorspronkelijke naam van de Chiesa di Santa Maria della Piazza was Santa Maria del Canneto, vanwege de ligging dicht bij de haven.
Piazza Santa Maria, Ancona

Via della Loggia
Deze elegante straat is de oude Via del Porto, die wordt geflankeerd door prachtig versierde façades. Je komt onder andere langs de Loggia dei Mercanti en het Palazzo Benincasa, stuk voor stuk locaties die nauw zijn verbonden met de maritieme geschiedenis van de havenstad Ancona.
Via della Loggia, Ancona

Fontana delle Tredici Cannelle
Net als iedere Italiaanse stad kent Ancona zo haar mythes en legenden. De Fontana delle Tredici Cannelle herbergt zo’n verhaal. De fontein werd in 1560 aangelegd en is vernoemd naar de dertien maskers van satyrs en faunen die naast elkaar staan opgesteld en waaruit het water rijkelijk vloeit. Wie vertrekt uit Ancona, zo vertelt de legende, kan zich zijn terugkeer naar de stad zeker stellen door eerst het water uit deze fontein te drinken.
Piazza Roma, Ancona

Boog van Trajanus
De senaat en het volk van Rome richtten ergens in de jaren tussen 100 en 116 n.Chr. een triomfboog op. Ze lieten architect Apollodorus van Damascus het ontwerp maken en lieten prachtig marmer overschepen om de boog te bouwen. Kosten noch moeite werden gespaard om keizer Trajanus te eren, nadat hij uit eigen zak een uitbreiding en versterking van de haven van Ancona had gefinancierd.
Molo Nord, banchina Nazario Sauro, Ancona

Lazzaretto
Het Lazzaretto (ook wel Mole Vanvitelliana genoemd), werd in 1732 onder toeziend oog van architect Luigi Vanvitelli gebouwd. Het vijfhoekige bouwwerk is enorm; met meer dan 20.000 vierkante moest het ruimte bieden aan de manschappen die Ancona in die tijd verdedigden. Zij hadden behoefte aan een ruimte als deze om zich te beschermen tegen alle besmettelijke ziektes die vanaf de schepen de stad bereikten.

Museo Archeologico Nazionale delle Marche
Het 16e-eeuwse Palazzo Ferretti herbergt het grote archeologische museum van Le Marche. Het is er een paradijs voor liefhebbers van oudheden; alle belangrijke archeologische vondsten zijn hier te vinden, uit de Griekse en Romeinse periodes maar ook van ver daarvoor, uit de Bronstijd en het Neolithicum.

Museo Archeologico Nazionale delle Marche
Via Ferretti 6, Ancona

Museo Tattile Statile Omero
Dit is het enige museum in Europa waar je je handen mag gebruiken. Sterker nog; het is zelfs de bedoeling om de kunst aan te raken in het Museo Tattile Statile Omero in Ancona. Alle beelden hier zijn speciaal gemaakt voor blinde mensen, die zo de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld Michelangelo’s David te ‘zien’.

Museo Tattile Statile Omero
Via Tiziano 50, Ancona

Monte Conero
Even ten zuiden van Ancona ligt de Monte Conero, een majestueuze berg die de kustlijn domineert en een prachtig natuurpark herbergt. Er zijn 18 verschillende wandelroutes uitgezet op de Monte Conero, die variëren in lengte van 2 tot 8 uren of nog langer. Zorg dat je goede schoenen aanhebt, want de paden kunnen soms erg steil worden en wat onherbergzaam. Wie het Belvedere-pad neemt komt uit bij een uitkijkpunt over de prachtige baai van de Due Sorrelle.

Grotte di Frasassi
Een stuk landinwaarts, zo’n 60 kilometer van Ancona, vind je een van de meest bijzondere natuurverschijnselen in heel Italië: de Grotte di Frasassi. Deze enorme grotten werden bij toeval ontdekt door speleologen, en vormen nu een van de grote attracties in de regio. Je kunt een rondleiding boeken die je door het hele (begaanbare deel van het) complex meeneemt en ongeveer anderhalf uur duurt. Binnen zal je mond openvallen van verbazing over de enorme dimensies en de wonderschone creaties die je onderweg tegenkomt.