Zo voorkom je hoge telefoonkosten op vakantie


Het is leuk om je smartphone tijdens je vakantie te gebruiken, maar het kan ook behoorlijk in de kosten lopen als je even niet oplet. En je zit naast de kosten voor je vakantie natuurlijk niet ook nog eens op een hoge telefoonrekening te wachten. Dat kun je gelukkig voorkomen met deze vier handige tips.

Tip 1. Schaf een vakantiebundel of prepaid simkaart aan

Bij sommige providers wordt je data uitgeschakeld als je buiten je bundel gaat. Bij anderen wordt je internet alleen vertraagd, maar kun je het wel blijven gebruiken. Hier staan wel extra kosten tegenover. 

Veel providers bieden daarom voordelige vakantiebundels aan met een bepaald aantal Mb’s en belminuten of onbeperkte data. Zo kun je tijdens je vakantie zonder extra kosten blijven bellen, sms’en en internetten. Lees hier meer over internet in het buitenland. 

Vakantiebundel met dataplafond

Je kunt ook een vakantiebundel met dataplafond kopen. Je krijgt dan een waarschuwing als je tachtig procent van je tegoed hebt gebruikt. Als je je tegoed helemaal hebt opgebruikt, wordt je mobiele netwerk automatisch uitgeschakeld en maak je geen extra kosten.

Prepaid simkaart

Met een prepaid simkaart koop je van tevoren een bepaald aantal Mb’s en belminuten bij je provider en kun je geen data meer gebruiken als je tegoed op is. Je kunt er ook een in het buitenland kopen, in veel gevallen een goedkopere optie. Je toestel moet wel simlockvrij zijn en de netwerkfrequentie (3G/4G/5G) ondersteunen van het land waar je naartoe gaat.

Tip 2. Gebruik lokale wifi-netwerken

In Europese landen kost dataroaming geen extra geld, maar buiten EU-landen wel. Het beste kun je dataroaming in het buitenland uitzetten en lokale wifi-netwerken gebruiken. Dit kost je namelijk geen data én geen geld. Op veel toeristische plekken en in restaurants en cafés zijn gratis wifi-netwerken beschikbaar. Via een lokaal wifi-netwerk kun je ook met Whatsapp gratis bellen naar Nederland en het thuisfront laten weten hoe het gaat. 

Tip 3. Kijk en luister offline naar film, series en muziek

Even een aflevering van je favoriete serie kijken, of een muziekje luisteren bij het zwembad. Heerlijk natuurlijk, maar streamen en online afspelen vreet wel enorm veel data. Je kunt daarom beter films, series en muziek van tevoren downloaden, zodat je ze op vakantie offline kunt bekijken en luisteren. Dit kost je geen data en voorkomt extra (hoge) kosten. Let wel op dat films, series en muziek behoorlijk veel ruimte op je telefoon innemen (houd wel genoeg over voor foto’s!). 

Tip 4. Schakel apps uit als je ze niet gebruikt

Zelfs als je apps niet gebruikt verbruiken ze data. Ze verversen zich namelijk op de achtergrond en worden automatisch bijgewerkt. Dit onnodige dataverbruik kun je voorkomen door apps die je niet gebruikt uit te schakelen. 

Met deze handige tips hoeft je telefoongebruik op reis helemaal niet duur te zijn en kun je met een gerust hart op vakantie. Veel plezier!