Goedkoop tanken in Europa


Als het een beetje meezit kunnen we binnenkort weer op reis naar een aantal landen in Europa. Hoe, naar welke landen en onder welke voorwaarden is nog niet bekend. Lage besmettingscijfers en een aantoonbare vaccinatie of negatieve coronatest zullen mogelijk kernvoorwaarden worden voor het reizen binnen Europa. Nu de brandstofprijzen hoog aan het oplopen zijn, zie je dat Nederlanders in ieder geval al geregeld de grens met België oversteken om daar hun tank vol te gooien. De prijzen voor een liter Euro 95 lopen in Nederland richting de 2 euro. Dankzij kortingen op de adviesprijzen kun je met wat geluk nog rond de € 1,70 per liter tanken. In België liggen de prijzen een heel stuk lager. Wie op de juiste plekken tankt die kan dat doen tegen nog geen € 1,35 per liter. Op een tankbeurt van 40 liter scheelt je dat al snel een 14 euro. Wie een grotere tank heeft die kan meer dan 20 euro besparen op de Nederlandse adviesprijzen.

Goedkope brandstoflanden

Maar hoe zit dat elders in Europa? Waar betaal je aanzienlijk minder dan in Nederland? Wie deze zomer goedkoop met de auto of camper op vakantie wil gaan, die kan een aanzienlijke besparing op het vakantiebudget maken door goed te kijken in welke landen je goedkoop kunt tanken. Op basis van de daadwerkelijke pompprijzen die je vandaag in Europa betaalt zijn naast België ook Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Tsjechië een heel stuk goedkoper. Luxemburg is traditioneel een goedkoop land om te tanken. Het verschil tussen Luxemburg en België wordt al kleiner als je in Luxemburg langs de snelweg tankt. Daar slaan ze een slaatje uit de vele Nederlanders die hun tank nog even volgooien voor ze doorrijden naar het zuiden of terug naar Nederland.

Spotgoedkoop

Er zijn een aantal landen die (deels) tot Europa gerekend worden, maar niet tot de Europese Unie behoren, waar je echt spotgoedkoop kunt tanken. Benzine is daar goedkoper dan wat je in de Nederlandse supermarkt voor een A-merk fles water met bubbels betaalt. In Rusland tank je voor ongeveer 50 cent per liter. In Wit-Rusland (of Belarus) is benzine iets duurder met een literprijs die rond de 60 cent ligt. Turkije is wat betreft brandstof een zeer goedkoop vakantieland. Aan de pomp ben je daar ongeveer 70 tot 75 cent per liter kwijt. De vraag is of zelf autorijden in Turkije een goed idee is.

Bulgarije is het goedkoopste EU-land om te tanken. Op de meeste plekken liggen de prijzen voor een litertje Euro 95 net onder de euro. De adviesprijs ligt daar een paar cent boven: € 1,029.

Verlaat de snelweg

Een tip die voor vrijwel ieder land geldt is dat je het goedkoopste tankt zodra je de snelweg verlaat. Het verschil kan oplopen van enkele centen tot soms wel enkele dubbeltjes per liter. En dat tikt aan! In Oostenrijk, waar redelijk wat vakantiegangers richting Italië en de Balkan doorheen rijden, is een prijsverschil van 40 cent per liter vrij normaal.