De leukste budgetvakantie met kinderen: fietsvakantie


De leukste vakanties hoeven absoluut niet duur te zijn. Zo zijn er ontzettend veel mooie plekken dichtbij huis en kun je kiezen voor goedkope vervoermiddelen. Eén van de goedkoopste (en leukste) vervoersmiddelen is natuurlijk: de fiets. Voor kinderen is een fietsvakantie één groot avontuur. En jij geniet extra want, jij hebt én een leuke vakantie en je houdt aan het eind van de vakantie een extraatje over. Wij geven je een paar tips voor budgetproof fietsvakanties met kinderen én wat je mee moet nemen.

Kleine kinderen worden van de kleinste en meest normale dingen enthousiast. Zo werkt het ook met vakantie. Een kind is niet onder de indruk van alles wat er te zien is in een land aan de andere kant van de wereld. Langs de schapen fietsen op Texel is net zo leuk – of misschien wel leuker!

Feestideeën in Nederland

Wist je dat je in Nederland ook de ‘the big 4’ kunt spotten? Paarden, runderen, herten en Schotse Hooglanders – daar fiets je allemaal langs in de Kennemerduinen nabij Haarlem.
Wil je nog meer dieren spotten? In Rotterdam is zelfs een dierenroute dwars door de stad heen. Je start bij Plaszoom en je rijdt samen langs paarden, koeien, een hertenkamp, kinderboerderij en een eendenvijver. Op Texel kun je heerlijk schapen kijken, door de duinen fietsen, een frisse duik in de Waddenzee nemen en vervolgens een lekkere pannenkoek eten. Zomaar een paar ideeën voor leuke tochten dichtbij huis!

Tips voor fietsvakantie met kinderen

  • Plan reële afstanden. Kinderen kunnen natuurlijk een stuk minder ver fietsen, dus vraag niet te veel van ze. Zeker als je meerdere dagen achter elkaar aan het fietsen bent. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe oud je kinderen zijn, maar met jonge kinderen is het aan te raden niet veel verder te fietsen dan 20 kilometer per dag.
  • Pak slim in. Ze zeggen wel eens: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledingkeuzes.” De juiste kleding is erg belangrijk. Neem vooral kleding mee die je in  laagjes kunt dragen. Zo kun je makkelijk wisselen wanneer de temperatuur stijgt of daalt. Daarnaast is goede regenkleding essentieel wanneer je in Nederland aan het fietsen bent. Vergeet de kapjes over je schoenen niet! Niets is vervelender dan natte voeten.
  • Zorg voor een goede fiets voor jezelf, maar zeker ook voor je kinderen. Zorg voor het goede formaat. Fietsen is heel vermoeiend wanneer kinderen op een te kleine of te grote fiets moeten fietsen. Een kinderfiets 12 inch is aan te raden voor kinderen van 2 tot 4 jaar, een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Ga je meerdere dagen fietsen? Dan is een zo licht mogelijke fiets aan te raden. Denk ook aan veiligheid: zorg dat er goede verlichting op de fiets zit en overweeg om je kinderen met een helm te laten fietsen.
  • Kamperen met kinderen is erg leuk en voordelig. Ben je niet zo’n fan van kamperen? Er zijn ook genoeg andere betaalbare opties voor overnachtingen. Zo kent Nederland enorm veel bed-en-breakfasts, trekkershutten of via vriendenopdefiets of warmshowers, kun je overnachten bij andere fietsers in huis. Ook erg leuk!