Bezienswaardigheden in Triest

Achter het aroma van de koffie in Triëst gaat een wereld aan verrassingen schuil, die je in een weekend of midweek Triëst op je gemak kunt ontdekken. Beweeg je letterlijk en figuurlijk door de geschiedenis, van ruïnes uit de Romeinse oudheid tot de sporen die de adellijke families van het Europa van weleer achterlieten.

Triëst is een onbekende stad in een onbekend stukje Italië. Desalniettemin is het een geweldige bestemming voor een stedentrip of een weekje vakantie in het noorden van Italië. Het is een levendige stad vol culturele en culinaire hoogtepunten die je zeker niet teleur zal stellen. De omgeving biedt bovendien voldoende gelegenheid voor leuke uitstapjes.

Piazza Unità d’Italia
Een ontdekkingstocht door Triëst begint op het prachtige Piazza dell’Unità, Europa’s grootste plein aan zee. De ‘zitkamer van de stad’ heeft vele namen gehad: oorspronkelijk heette het Piazza San Pietro, daarna Piazza Grande. Toen Triëst in 1918 officieel werd toegevoegd aan het Koninkrijk Italië werd de naam Piazza Unità, en pas in 1955 veranderde dat in Piazza Unità d’Italia. Waar je het beroemde Caffè degli Specchi ziet ligt het Palazzo Stratti, terwijl het gebouw met de twee bronzen figuren, Palazzo Modello, het stadhuis herbergt. Het oudste gebouw aan dit plein is Palazzo Pitteri.

Fontein van de Vier Continenten
De fontein op Piazza Unità d’Italia werd gebouwd tussen 1751 en 1754. De sculpturen moeten uitbeelden dat het lot Triëst goed gezind is geweest, door haar een natuurlijke haven te geven. Allegorische beelden – de vier continenten Europa, Azië, Afrika en Amerika – stellen samen de wereld voor. In 1938 bezocht Mussolini stad en werd de fontein verwijderd. Pas in 1970 werd de Fontein van de Vier Continenten weer teruggeplaatst op Piazza Unità d’Italia.
Piazza Unità d’Italia, Triëst

San Giusto
De heuvel San Giusto kun je vanaf het nieuwe deel van Triëst, bij Piazza Unità d’Italia, gemakkelijk te voet bereiken. Een wandeling naar het oudste deel van de stad is zeker de moeite waard. Hier werd al in de prehistorie een versterkte burcht bewoond, die in Romeinse tijd zou uitgroeien tot een klein stadje. Wandel over het pad rondom het castello van San Giusto; vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en de zee. Piazza della Cattedrale 3, Triëst

Cattedrale di San Giusto
De belangrijkste kerk van Triëst is gewijd aan de heilige Justinus en gelegen op de top van de gelijknamige heuvel (San Giusto). De huidige kerk bestaat uit twee oudere kerken die in de 14e eeuw zijn samengevoegd, de Chiesa di Santa Maria en de kerk gewijd aan San Giusto, de martelaar – beschermheilige van Triëst. Binnen kun je een mooie 15e-eeuwse mozaïekvloer bewonderen; de apsis is versierd met mozaïeken van recenter datum.
Piazza della Cattedrale 2, Triëst

Kasteel Miramare
Op de top van een in zee uitstekende rots staat het prachtige kasteel Miramare, de trots van Triëst. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Triëst en het mooie groene park dat Miramare omringt. Het witte kasteel was eens de residentie van aartshertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg, maar is tegenwoordig vooral in gebruik als museum en tentoonstellingsruimte. Er kleeft ook een onheilspellende legende aan Miramare: ieder die hier de nacht doorbrengt, zou gedoemd zijn om een vroege dood in een vreemd land te sterven… Wie het overleeft kan na z’n bezoek aan het kasteel nog even een drankje halen in de bar of rondneuzen in de boekwinkel.
Viale Miramare, Grignano

Miramare Aquarium
Op een paar minuten rijden van Triëst, vlak bij het beroemde kasteel, vind je het natuurreservaat en aquarium van Miramare. Het bezoekerscentrum vind je in het ‘castelletto di Miramare’; het Science Centre ligt direct aan de Baai van Grignano. Bij het bezoekerscentrum kun je een rondleiding boeken door het ‘park’, maar je kunt bijvoorbeeld ook een begeleide duiktour reserveren.
Viale Miramare 349, Triëst

Kasteel Duino
In de directe omgeving van Triëst is nog een prachtig kasteel te vinden. Duino is nog altijd eigendom van de familie Von Thurn und Taxis, een oud adellijk Beiers geslacht. Omdat het kasteel nog bewoond is, hangt er een warme sfeer in de gangen van het kasteel en de 18 kamers die open zijn voor het publiek. Aan de romantiek en charme van deze plek draagt ook het grote park bij dat rondom het kasteel van Duino ligt. Hier vind je kleurrijke bloemen en planten, maar ook sculpturen en archeologische vondsten. Het geweldige uitzicht op de Golf van Triëst krijg je op de koop toe.
Castello di Duino
Via Castello di Duino 32, Duino-Aurisina

Grotta Gigante
Deze grot heeft een plekje in het Guinness Book of Records, en wel als grootste grot ter wereld die door toeristen bezocht kan worden. Een bezoek aan de Grotta Gigante kan enkel onder begeleiding en duurt ongeveer 50 minuten. Onderweg kom je indrukwekkende natuurverschijnselen tegen, zoals de bijzonder gevormde stalactieten en stalagmieten. Binnen in het grottenstelsel is de temperatuur constant 11-12 °C.
Grotta Gigante
Località Borgo Grotta Gigante 42/A, Sgonico