Eten & drinken in Napels

Een weekendje Napels is een weekend genieten van de Napolitaanse keuken. Of het nu gaat om sterke espresso, echte buffelmozzarella, gefrituurde groenten, spaghetti alle vongole en natuurlijk de enige echte pizza: allemaal culinaire aanraders in Napels!

Napolitaanse koffie
Drink in Napels zeker een cappuccino of espresso bij Caffè Gambrinus. Deze prachtige historische koffiebar (uit 1860!) ligt aan het Piazza Trieste e Trento en kan zich meten met Caffè Florian in Venetië of Antico Caffè Greco in Rome. Een eenvoudiger, maar minstens zo lekker kopje koffie drink je aan de overkant van het plein, bij Caffè del Professore. Ook leuk is het Caffè Letterario Intra Moenia, een literair café met een fijn terras onder een pergola, op Piazza Bellini.

Sfogliatelle van Scaturchio
Bij dit kleine, altijd drukke bakkerijtje eet je de lekkerste Napolitaanse specialiteiten: sfogliatelle (bladerdeegschelpen gevuld met ricotta) of baba (kleine cakejes gedrenkt in rum).
Scaturchio
Piazza San Domenico Maggiore 19, Napels

La Scimmia – de oudste ijssalon van Napoli
Het aapje wijst je de weg naar de oudste ijssalon van Napels. Sinds 1933 vind je hier een keur aan ijssoorten. Neem ’s winters een lekker dikke ijswafel en ga in de zomer voor een heel kleurenpalet aan sorbetsmaken.
Gelateria della Scimmia
Piazzetta Nilo 4 / Piazza della Carità 4, Napels

Spaghetti-ijs
Een wandeling langs de boulevard besluit je met een heerlijk bord spaghetti-ijs bij Ciro: lange slierten ijs overgoten met dikke aardbeiensaus.
Chalet Ciro
Via Caracciolo 31, Napels
€€

Enoteca Belledonne
Met de naam Belledonne, ‘mooie vrouwen’, en een selectie van meer dan 400 wijnen en grappa’s geraak je hier na je eerste glas wijn niet snel weg. Ook leuk om na het eten nog een grappa te drinken!
Enoteca Belledonne
Vico Belledonne 18, Napels
€€

Terrazza Calabritto
In dit loungecafé en restaurant met heerlijk zachte banken kijk je uit over de baai van Napels. Met een beetje geluk kun je onder het genot van een cocktail de contouren van Capri aanschouwen. Je kunt hier ook dineren, maar alleen met een gevulde portemonnee: de menukaart van Terrazza Calabritto omvat namelijk prijzige visgerechten.
Terrazza Calabritto
Piazza Vittoria 1, Napels
€€€

Brandi
Brandi is de plek waar de originele pizza margherita ooit ontstond. Brandi’s pizzabakker werd namelijk ontboden op het Palazzo di Capodimonte om voor koningin Margherita een pizza te bakken. De pizza met mozzarella, tomaat en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag, viel bij de koningin het meest in de smaak en is sindsdien een klassieker op de kaart van elke zichzelf respecterende pizzeria. Bij Brandi vind je de margherita natuurlijk ook, plus een dankbrief van het koninklijk paar aan de muur!
Pizzeria Brandi
Salita Sant’Anna di Palazzo 1, Napels
€€

De echte Napolitaanse pizza
Pizza zoals pizza volgens de Napolitaanse pizzawet moet zijn eet je bij Da Michele, waar de keuze beperkt is  tot de margherita of de marinara. Ondanks het gebrek aan een sfeervolle inrichting eet je hier de lekkerste pizza van de stad.
L’Antica Pizzeria Da Michele
Via Cesare Sersale 1-3, Napels

Gefrituurde pizza
Wie wat meer keuze aan beleg op zijn pizza wil, gaat naar Di Matteo. Hier serveren ze ook een zogenaamde pizza fritta, een gefrituurde pizza. De pizza wordt belegd met ingrediënten naar keuze, dan net als een calzone dubbelgevouwen en vervolgens gefrituurd in wat hete olie.
Via dei Tribunali 94, Napels

Antica Osteria Pisano
Deze kleine osteria wordt gerund door een luidruchtige Napolitaanse familie. De gerechten zijn stuk voor stuk subliem in hun eenvoud. Probeer  de scialatielli (een pastasoort die vooral in Napels en Sorrento wordt gemaakt) met courgette en garnaaltjes.
Piazzetta Crocella ai Mannesi 1, Napels
€€

Ristorante Bellini
Bestel in dit restaurant de linguine al cartoccio, een pakketje linguine met allerlei soorten vis dat je op je bord mag uitpakken.
Ristorante Il Bellini
Via Costantinopoli 79-80, Napels
€€

Mimì alla Ferrovia
Bestel vooraf zeker de peperoni alla Mimì, gevulde paprika’s waarvoor de hele stad met enige regelmaat naar Mimì komt. Bewaar wel genoeg plek voor een van de vele pasta’s.
Mimì alla Ferrovia
Via Alfonso d’Aragona 19, Napels 
€€

Trattoria del Tabaccaio
In het hart van de wijk Santa Lucia in Napels, vlak bij het Castel dell’Ovo, weten locals dit restaurantje goed geheim te houden. Hier eet je de lekkerste spaghetti alle cozze (met mosselen) en andere gerechten met vis en schelpdieren, allemaal dezelfde ochtend vers gevangen in de Golf van Napels.
Trattoria del Tabaccaio
Borgo Marinaro (Castel dell’Ovo)

Donna Teresa
Een tip van Mimmo, de eigenaar van B&B Donna Regina. Signora Anna en haar dochter Teresa bestieren nu de osteria die Anna’s tante in 1913 in Napels opende. Er zijn slechts negen tafeltjes en die zijn met name voor de lunch erg gewild.
Osteria Donna Teresa
Via Kerbaker 58, Napels

Marino
Een goed adres om vis te eten in Napels, van gefrituurde visjes, risotto met scheldieren tot zwaardvis. Ook de sciallatielli con melanzane, mozzarella e pomodoro (pasta met aubergine, mozzarella en tomaat) is een absolute aanrader.
Via Santa Lucia 118, Napels