Bezienswaardigheden in Larnaca

De bezienswaardigheden van Larnaca liggen redelijk verspreid over de stad. De geschiedenis van deze havenstad gaan dan ook ver terug in de tijd. Verschillende buitenlandse veroveringen drukten ieder op eigen manier hun stempel op dit eiland. Er zijn bijvoorbeeld verschillende Griekse, Turkse en Britse details te ontdekken. Eén van de belangrijkste is misschien wel het links rijden, zoals dat in Engeland gebeurd. Aan de kust vind je bezienswaardigheden als het fort van Larnaca, de havens, het kasteel en de altijd levendige Finikoudes Promenade. Een wandeling door het charmante oude centrum van Larnaca, is een uitstekende manier om kennis te maken met deze veelzijdige stad. Verder zijn er nog bezienswaardigheden te ontdekken als de archeologische site Kition, het Pierides Museum, de Ayios Lazaros kerk, de Bekir Pasha Aquaduct en de Hala Sultan Tekke moskee.

Archeologische site Kition
De oudste geschiedenis van Larnaca is op de archeologische site Kition met eigen ogen te bewonderen. De antieke stad Kition, wat onderdeel was van een koninkrijk, werd tijdens archeologische onderzoeken in de negentiende eeuw gevonden. Tijdens de opgravingen werd hier bijvoorbeeld de stele van Kirion gevonden, een stenen tablet met daarop de beeltenis van Sargon II. Nu vandaag tref je op de archeologische site Kition fundamenten van tempels, resten van stadsmuren en het archeologische museum.
Archeologische site Kition

Ayios Lazaros 
Als bisschop van Kition heeft Lazarus een belangrijke plek op het eiland ingenomen. Zijn graftombe werd eeuwen later terug gevonden en daarop werd besloten een kerk voor hem te bouwen. Omstreeks de negende eeuw werd dit gerealiseerd. De laatste reconstructie van de oude kerk vond plaats in de zeventiende eeuw. In de Byzantijnse kerk is een klein museum opgesteld en kun je diverse liturgische voorwerpen bewonderen die regelmatig gebruikt zijn tijdens gebeden en ceremonies. De entree van de Ayios Lazaros is gratis.

Fort van Larnaca
Het middeleeuwse kasteel van Larnaca ligt aan het einde van de palmen promenade Finikoudes. Het kasteel, wat beter bekend staat als Larnaca Fort, werd volgens verschillende verhalen tijdens de middeleeuwen gebouwd. Echter, de chronograaf Florius Boustronius schrijft de oorsprong van het fort toe aan een vroegere periode. Fort Larnaca is tegenwoordig niet langer nodig om aanvallen van buitenaf vroegtijdig op te merken. Het fort wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Je kunt er uiteenlopende voorwerpen, monumenten, foto’s en wapens uit voorgaande eeuwen bewonderen.
Fort Larnaca

Stavrovouni Klooster
Dit prachtige Grieks Orthodoxe klooster ligt ruim zevenhonderdvijftig meter boven de zeespiegel. Het klooster ligt niet in de stad zelf, maar op een kleine veertig kilometer van Larnaca. Het Stavrovouni klooster wat omstreeks de vierde eeuw werd opgericht door St. Helena, wordt nog altijd bewoond door monniken. Hun sobere bestaan bestaat voornamelijk uit religieuze taken. Het klooster is toegankelijk voor uitsluitend mannelijke bezoekers. Vrouwen worden er niet toegelaten.

Zenobia Wrak
Duikliefhebbers hebben in Larnaca iets om naar uit te kijken. Voor de kust ligt namelijk een scheepswrak uit de twintigste eeuw. In het jaar 1980 was er namelijk een volgeladen ferry, de ‘MS Zenobia’, onderweg naar het eiland, waar hij zonk op ongeveer anderhalve kilometer uit de kust. Als duiklocatie kun je er nu genieten van vele vissensoorten, waaronder roggen, barracuda, murenen en schildpadden.
Vanuit de haven gaan er ook dagelijks boten met een glazen bodem richting het Zenobia wrak.
Duiken Zenobia Wrak