Bezienswaardigheden in Leuven

De Vlaamse stad Leuven staat vol met historische bezienswaardigheden. Met name aan en rondom de Grote Markt tref je veel erfenissen uit de geschiedenis. Het meest herkenbare punt van de stad Leuven is gelegen aan en rondom het gotische vijftiende eeuwse stadhuis. Daar tegenover ligt de Sint-Pieterskerk. Deze twee historische bouwwerken kenmerken meteen het centrum van de stad. Met een doorsnede van ongeveer twee kilometer is het centrum van Leuven behoorlijk compact te noemen. Met de kaart in de hand is het heel gemakkelijk om een leuke afwisselende route door het centrum te lopen. Hierbij passeer je verschillende bewonderenswaardige gebouwen en plekjes die de stad Leuven zo bijzonder maken. We noteren graag een selectie aanbevelingen.

Stadhuis
Tussen de 1439 en 1463 werd er hard gewerkt aan het realiseren van een in gotische stijl opgetrokken stadhuis. De rijkdom van de stad moest vertaald worden in dit uitbundige bouwwerk. Voor het ontwerp werd de Brabantse architect Sulpitius van Vorst aangenomen. Helaas overleed hij nog voordat het af was en daarom werden zijn taken waargenomen door de Vlaamse bouwmeester Jan II Keldermans en de Brabantse Matthijs de Layens. Het stadhuis is voorzien drie verdiepingen en bovenaan van een aantal torens. Aan de buitenzijde zijn zo’n driehonderd kraagstenen met beeltenissen van allerlei bijbelse figuren te bewonderen. Het oude stadhuis van Leuven is een bewonderenswaardig stukje architectuur.
Stadhuis Leuven 

Het Fonske
Waar Brussel zijn Manneke Pis heeft, heeft Leuven zijn eigen Fonske. Het beeld van Fonske staat aan het Rector De Somerplein, achter de Sint-Pieterskerk. Het Fonske is een bronzen beeld van een jonge man met een boek in de ene hand en een leeg gietende beker in de andere. Voor de een typerend voor een bierdrinkende student en voor de ander een ‘bron’ van wijsheid. De oorspronkelijke naam luidt dan ook: Fons Sapientiae, wat betekend ‘bron der wijsheid’. Een duidelijke verwijzing naar de universiteit van Leuven in ieder geval. Het beeld werd gemaakt door Jef Claerhout, een Belgische kunstenaar. Tijdens verschillende belangrijke gebeurtenissen binnen het studentenleven wordt het beeld passend aangekleed.

Groot en Klein Begijnhof
Als onderdeel van Unesco’s Werelderfgoederen trekt het Groot Begijnhof en Klein Begijnhof erg veel belangstelling. De hofjes, pleintjes, straten en kleine woningen werden in de geschiedenis gebruikt door begijnen. Begijnen waren een gemeenschap van alleenstaande vrouwen die erg kuis leefden en veel met het geloof op hadden. Hun sobere levensinstelling liet hun niet heel veel meer toe dan hard werken in levensonderhoud, bidden en verzorgen. Hun woningen aan een begijnhof waren hun eigen bezit. Het Groot en Klein Begijnhof van Leuven is een stukje uit de Leuvense geschiedenis die zijn hoogtijdagen vierde in de zeventiende eeuw.
Groot en Klein Begijnhof 

Brouwerij Stella Artois
Eén van de vele brouwerijen in en om de stad Leuven is de Stella Artois Brouwerij. Middels een toer kun je alles te weten komen over het proces van het brouwen van bier, de geschiedenis van het merk en natuurlijk de smaak. Brouwerij Stella Artois is gelegen aan de Aarschotsesteenweg nummer 20 te Leuven.
Brouwerij Stella Artois

Universiteitsbibliotheek
De bibliotheek van de universiteit van Leuven is een bezienswaardigheid op zich. Het werd gebouwd aan Monseigneur Ladeuzeplein tussen 1921 en 1928. Het ontwerp van de bibliotheek werd gemaakt door Whitney Warren. Deze monumentale bibliotheek van KU Leuven is de vervanger van de 17de eeuwse bibliotheek in de Naamsestraat. Deze is helaas verloren geraakt tijdens de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog.
Na aanschaf van een toeganskaartje is de toren van de Universiteitsbibliotheek te beklimmen. Hiervandaan heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.
Universiteitsbibliotheek Leuven

Cultuurcentrum 30CC
Kunst, cultuur en ontspanning komen geheel op eigen wijze samen in het cultuurcentrum 30CC aan de Rijschoolstraat in Leuven. Dit cultuurcentrum heeft een zeer uitgebreid aanbod van allerlei shows, lezingen, familievoorstellingen, festivals, exposities en presenterende gasten. Kijk op de website in de agenda voor de meest actuele planning.
Cultuurcentrum 30CC 

M Museum
Het onderkomen van het Leuvense M Museum laat zien dat oud en nieuw prachtig samen kunnen gaan. Het ontwerp van dit gebouw is afkomstig van de Belgische architect Stéphane Beel. Hij won in 2004 een uitgeschreven wedstrijd voor het ontwerp van een nieuw complex rondom een oude eik. Museum Leuven opende vervolgens in september 2009 de deuren. Sindsdien kun je er genieten van een collectie laatgotische schilderijen, verschillende beelden en schilderijen van Vlaamse kunstenaars uit de negentiende eeuw. Onder de hedendaagse kunst bevinden zich werken van Tina Gillen, Jan Vercruysse en Jimmy Robert.
M Museum